StartUp Career Teama de a ieși de sub limitele autoimpuse -

Teama de a ieși
de sub limitele
autoimpuse

 

In viață nu există limite... Cu excepția celor autoimpuse- Les Brown

Cunoaștem cu toții termenul de ”limită” sau o putem numi la fel de bine și ”barieră”. Nu voi vorbi despre semne de circulație, ci despre un concept mult mai profund care pentru multe persoane poate fi un obstacol în a-și atinge țelurile, și anume: limitele autoimpuse.

De câte ori nu am auzit în decursul vieții expresiile:

“Nimic nu are limite, poți fi oricine, oriunde, oricând!”

“Orice vis și idee aflate în imaginație pot deveni realitate dacă îți dorești cu adevărat!”

Și de câte ori nu ne-am întrebat dacă această persoană chiar crede cu tărie în ceea ce afirmă, ori o spune doar pentru a te face să te simți mai bine în legătură cu situația în care te afli, ori viața sa este mult prea îndestulată încât își poate permite să o spună fără a-i cunoaște cu adevărat sensul.

Ei bine, pot spune că adevărul se află chiar acolo, în interiorul propoziției, indiferent de persoana care se află în spate.

Tot ceea ce omul își impune este strict în interiorul său, și efectele acestei acțiuni, evident, se reflectă în lumea exterioară și în majoritatea deciziilor pe care le ia.

Spre exemplu, există multe persoane care aleg nefericirea la locul de muncă, pe când la fel de bine și-ar putea canaliza energia pentru a căuta noi oportunități ce ar putea duce la o viață satisfăcătoare și împlinită. Însă frica de prejudecăți, frica de nou, de anumite credințe învechite și învățate de-a lungul generațiilor trecute, teama de a ne exprima, ne pot împinge către o viață lipsită de sens și o stimă de sine în continuă scădere.

Rezumându-mă la exemplul dat, omul este o ființă complexă ce își poate pierde spiritul alegând lucrul robotic și superficial. Omul are nevoie de îndrumare și încurajare pentru a alege ceea ce lui i se potrivește, sarcinile cu care el rezonează și în fața cărora poate fi invincibil.

Problemele de natură profesională, familială, socială și economică cu care te poți confrunta au doar valoarea pe care tu le-o dai. Timpul pe care îl investești în problemele care apar este egal cu timpul pe care l-ai putea petrece căutând soluții eficiente pentru a ieși din situațiile dificile. Adevăratul câștig este atunci când oferi valoare puterii și calităților pe care le ai, decât dacă a-i oferi valoare obstacolelor pe care le întâmpini. Modul de a răspunde încercărilor personale este unul învățat; depinde de mediul din care provenim fiecare dintre noi. Ceea ce este cel mai important este cum ne putem da seama de nuanțele ce ne urmează calea, iar decizia de a ne face viața mai buna stă doar în mâinile noastre.

Fie că este vorba despre decizii legate de carieră, despre cum a-i dori să îți amenajezi casa, despre menținerea și îmbunătățirea relațiilor interpersonale, eu am decis să notez câteva sfaturi ce au ca țintă directă ideea de luare a unor decizii înțelepte care duc la conștientizarea faptului că valorile personale sunt înnăscute și pot fi în continuă dezvoltare, atunci când știm cine suntem și ce potențial avem.

● A te înconjura de oameni cu țeluri înalte și cu speranță. Cred că expresia “arată-mi cu cine umbli ca să îți spun cine ești” poate avea relevanță în anumite contexte.
● Întocmește o listă cu dorințele cele mai importante, pentru a descoperi și a corela ceea ce tu ești cu resursele pe care le ai pentru a-ți îndeplini scopul.
● Îndrumarea unui specialist (terapeut,psiholog) poate fi un factor important în a înțelege, accepta și schimba elementele din viața noastră care nu ne lasă să creștem!
● Podcasturi! Deși multă lume nu apelează la ascultarea de podcasturi educaționale și de dezvoltare personală, acestea au, de asemenea, un rol important în conștientizarea de sine.
● Fii tu însuți! Majoritatea am avut aceleași credințe încă din vremuri timpurii și anume: teama de a fi noi înșine prin contextul social care impune deseori măști pe care cu greu le mai putem da jos pe parcursul vieții, doar pentru ca ceilalți să nu aibă nimic de judecat. Fals! Oamenii vor judeca oricum, cu orice ocazie, iar dacă punem mai mult preț pe bunăstarea personală, vom putea ieși de sub influența acestor credințe disfuncționale.

Cu siguranță, în fața obstacolului ne aflăm noi, iar în spatele său se află posibilități nemărginite. Singura cale de a zbura deasupra sa este de a accepta și înțelege că atunci când există dorință, speranță și încurajare, orice este posibil!


Andreea Diana Iloc
Content Writer at StartUp Career.