StartUp Career Secretele din spatele unui CV de succes -

Secretele din spatele unui CV de succes

 

Te-ai întrebat vreodată cât de mult poate influența aspectul unui CV și care sunt informațiile relevante pentru a impresiona angajatorul?

Iuliana Polverea, Recruitment Manager, ATOS


”Când vine vorba de CV, discuțiile încep să devină complicate." 
De ce? Din simplul motiv ca CV-ul trebuie să fie asemeni unui bilet de intrare la un film. Este valabil doar pentru filmul ales de noi, o singură intrare și dacă nu suntem pe fază, posibil să nu mai prindem locuri bune in sala. Amuzant dar și adevarat. Imaginea pe care o creionam prin CV este foarte importantă deoarece este cea care ne deschide (sau nu) drumul către interviul mult dorit, job-ul visat.


De partea cealaltă a drumului avem angajatorul care urmarește o selecție cât mai eficienta într-un timp cât mai scurt, așadar e bine să avem în minte 3 aspecte importante.

Înainte de CV

Înainte de a începe scrierea CV-ului haideți să ne luăm puțin timp și să ne gândim la fiecare rol pe care l-am ocupat, fie că a fost într-o echipă de voluntari, fie că a fost într-o companie mai mare sau mai mică, important este ce luăm cu noi mai departe. E important să punem în ordine bagajul cu care am plecat din fiecare activitate făcută de-a lungul timpului și să vedem cum ne poate ajuta în această nouă călătorie pe care dorim să o începem.

Ce trebuie să conțina un CV

Conținutul CV-ului trebuie să urmărească 5 etape:

  • Date personale – Nume, prenume, localitate, adresă de mail și număr de telefon
  • Activitatea profesională – denumirea rolurilor este recomandat să fie ușor de înțeles, fără prescurtări/abrevieri.
  • Educație – aici includem și voluntariate/ cursuri/certificări relevante pentru rol/angajator.
  • Aptitudini relevante pentru rolul pe care îl dorim.
  • Pasiuni – ultima însă nu cea din urmă.

E important să nu le dam la o parte atunci cand ne facem CV-ul deoarece ele ne definesc. În zilele noastre, accentul pe partea umană este din ce în ce mai mare iar ca și recrutor caut să aduc în echipă oameni care să aibă pe lângă abilitățile cerute și o zonă comună de pasiuni. O echipă funcționează foarte bine atunci când se creează legături și conexiuni și la nivel personal.

CV-ul trebuie să fie simplu

Mai exact trebuie să fie scurt, concis și cu sumarizarea perfectă pentru rolul dorit.


În această perioadă, timpul este foarte prețios pentru toată lumea, așadar CV-ul trebuie să fie scurt, cu o sumarizare a responsabilităților avute în pozițiile anterioare sau dacă sunt candidați la început de drum orice voluntariat/internship/practică/mentorat/studiu individual, merită să fie menționate.


Recomand folosirea template-urilor deja existente pe piața (de ex Europass), sunt ușor de completat și ușor de citit de către recrutori cu mențiunea că atât experiența profesională cât și studiile, respectiv activitățiile extracurriculare trebuie să fie trecute în ordine cronologică inversă.


Poza din CV este opțională. Dacă alegem totuși să punem poza atunci aceasta trebuie să fie una, să spunem, de tip pașaport, pe un fundal neutru, îmbrăcămintea să fie, de preferat, un costum /cămașa. Pe scurt, trebuie să fie o poză profesională, fără alte persoane și de preferat fără decor de sărbătoare cum ar fi nunta/botez.


Un alt aspect important în simplitatea CV-ului este numărul de pagini. Oricine citește cu plăcere 2-maxim 3 pagini cu informații relevante, decât 5-10 pagini cu informații foarte detaliate și care inevitabil sunt greu de citit și înteles. ”

Există un citat celebru care ne zice “ dacă îți place ceea ce faci, nu vei munci nicio singură zi din viața ta”. Sună bine, nu? Sună chiar minunat și nu e nici așa de greu de atins dacă biletul nostru este pentru filmul potrivit.

Atos a avut plăcerea de a ne furniza acest articol.