StartUp Career Respingerea → nicidecum sfârșitul lumii 😊 -

Respingerea →
nicidecum
sfârșitul lumii 😊

 

Respingerea…
Câți dintre noi nu ne temem de așa ceva?
Câți dintre noi nu am avut deja de-a face cu ea?

A fi respins/-ă de la o oportunitate de muncă în privința căreia erai realmente entuziasmat/-ă rămâne un potențial factor dăunător încrederii tale în procesul de căutare a unui job.

Candidat fiind, vei trece și prin asta, se-ntâmplă.

Etapa în care aplici pentru acel job și apoi, cea a interviului se prezintă, de obicei, sub forma unui proces destul de lung și, indiferent unde te afli în acel proces, dacă ajungi să fii respins, este dificil. Mulți candidați interiorizează acest lucru, iar asta poate afecta în mare măsură motivația de a reveni în căutarile lor active și perseverente.

Ce ajută când se-ntâmplă respingerea, te-ai putea întreba. Sunt de părere că poate contribui pozitiv dacă ai:


• reflecta asupra respectivei experienței, înainte de a spune chiar tu „nu” la orice altceva ce va urma momentului rejectării


Când întâmpini un „nu”, atunci când îți cauți activ un loc de muncă, profită de acel moment, greu în primă fază, pentru a-l transforma într-o experiență de învățare.
Încearcă să identifici dacă există ceva ce ți-ai fi dorit să fi făcut diferit pe parcursul procesului, dacă ai reușit să-nveți poate ceva nou despre propria persoană.
Ia ceea ce ai învățat de-a lungul acelui proces soldat cu un „nu” și lucrează la aplicarea acelui lucru învățat astfel încât, la următoarea experiență de interviu, să devii un candidat și mai puternic.


• evita să vorbești de rău angajatorul care te-a respins


Unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut atunci când ai fost respins de către un angajator este să încerci să depășești acea experiență și să nu-i permiți să te doboare.
Este ușor să fim supărați și să vorbim de rău angajatorul care a considerat că merităm acel „nu” dar, mai bine, aș spune mai degrabă să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a evita să compromitem și viitoarele noastre oportunități de angajare, adoptând o atitudine neinspirată.
Dacă o companie și-a luat timp să te intervieveze, înseamnă că ai fost o opțiune pertinentă, valabilă și cine știe, poate vei fi luat în considerare din nou, dacă se va redeschide postul pentru care ai candidat sau poate unul nou pe care, la fel, să fii revăzut ca fiind potrivit.
Lasă mereu loc respectului și nu îți închide singur ușa spre viitoare oportunități.

• încerca să identifici partea plină a paharului


Un „nu” astăzi nu are de ce să-nsemne numai „nu” și pe viitor, ci chiar te poate ajuta să-ntorci lucrurile în favoarea ta.
Ok, instinctul tău natural te-ar putea împinge să renunți și să-ți pierzi interesul de a mai continua căutările. Nu face asta!
Orientează respingerea spre o direcție pozitivă și permite-i să te motiveze și mai mult. Privește-o ca pe o experiență de învățare pentru a deveni cel mai bun candidat.
Nu permite ca una sau chiar câteva respingeri să te doboare, oportunitatea potrivită ar putea fi deja pe drum spre tine și te va găsi mai repede decât îți imaginezi.
Cu sinceritate admit, știu cum este, am trecut prin această experiență și nu doar o singură dată . Totuși, am acceptat nereușita de moment și am căutat constant să iau din ea ceva util chiar dacă, atunci când s-a produs, a fost realmente greu de acceptat și mai ales, de schimbat.


A fi refuzat pentru o oportunitate care te-a entuziasmat tare este un moment greu, indiferent de motivul oferit (în speranța că angajatorul a și trimis unul) dar, dacă reușim să gestionăm echilibrat și pozitiv acel moment, ușor-ușor, un „nu” poate ajunge să ne avantajeze, chiar și pe termen lung.

Un citat celebru spune că, de fiecare data când se întâmplă să fim respinși de către/de la ceva bun, de fapt, suntem redirecționați către ceva și mai bun 😊
Respingerea poate fi asta – o reorientare a noastră către ceva cu adevărat meritoriu – dacă ne permitem să vedem lucrurile astfel. Pe moment, atunci când aceasta se petrece, poate părea că ne demonstrează cumva, ne reproșează indirect faptul că nu suntem suficient de buni, punându-ne la colț și făcându-ne să ne simțim neînsemnați.
E-n regulă, poate nu reușim imediat să vedem faptul că am putea privi respingerea și altfel, nu doar ca pe o decepție colosală dar, oricât de surprinzător ar suna, ea poate fi și-un lucru bun care ni se poate întâmpla, întrucât ne poate învăța anumite lecții și ne poate duce către oportunitatea potrivită care ne așteaptă undeva, bine pusă deoparte pentru fiecare dintre noi.


Cei ce mă cunosc știu cât iubesc limba portugheză, cu precădere variantă braziliană, la fel, cultura optimistă și muzica respectivelor pământuri colorate și fericite 😊
În Brazilia, o cântăreață celebră își cântă propriile texte, motivând cumva să lăsăm tristețea eșecului, orientându-ne spre ceea ce va veni, mai bun, mai potrivit. Ea cântă astfel, în traducerea aferentă:
”Dacă a fost cu succes sau nu a fost, perfect, asta este.
Dacă a fost cu succes sau nu a fost, asta este, să vină următoarele oportunități!”


Agreez în totalitate această abordare armonioasă, ce ziceți dacă o încercați și voi de azi înainte?



Anisia Dumitrescu.