StartUp Career Resetarea pieței de IT -

Resetarea
pieței de IT

 

Suntem într-o plină perioadă de resetare a pieței IT. Probabil trendurile de concedieri vor continua în companiile care au supralicitat prin angajări pe bandă rulantă fără un suport stabil de venituri.

Contrar panicii de moment, industria IT a văzut o creștere neașteptată odată cu pandemia COVID-19. Cererea, evident, s-a datorat și nevoii tot mai acute de digitalizare. Deoarece interacțiunea fizică nu mai era posibilă, din cauza restricțiilor și a altor măsuri de prevenție, toate proiectele care susțineau activitatea online atât pentru clienți, cât și pentru angajați au fost accelerate.

Această creștere a determinat companiile de IT să crească și să recruteze agresiv, într-o piață deja aglomerată, cu resurse puține față de nevoia de profesioniști. De altfel , din cauza acestui dezechilibru dintre cerere și ofertă, așteptările salariale ale IT-iștilor au devenit tot mai mari și, într-o anumită măsură, disproporționate în raport cu valoarea livrată.

Pe acest val au rămas companiile care au răsplătit și care au atras talentul, alimentând acest bulgăre de zăpadă. În același timp, intr-o piață în creștere, atenția s-a îndreptat către scalabilitate, în detrimentul eficienței, iar acest lucru a generat anumite efecte care se fac simțite abia acum.

Doi ani mai târziu, datorită unui cumul de circumstanțe globale importante cum ar fi: conflictul militar, criza energetică, inflație la nivel global, sistemul este zguduit din nou și, de această dată, se clatină acolo unde ne-am aștepta mai puțin – companiile tech.

Estimăm că proiectele de digitalizare vor continua să urmeze cursul ascendent de dezvoltare, pre deoarece în anul 2023, în care AI-ul devine commodity, firmele care nu vor ține pasul cu progresul tehnologic riscă să dispară. De aceea, dacă analizați rezultatele financiare ale multor companii din tech, veți vedea că vânzările fie sunt în creștere, fie se mențin cel putin la același nivel cu anul precedent.


Și atunci unde e problema?

Costurile. Majoritatea costurilor unei companii de IT sunt costuri cu angajații. Bula salarială era deja crescută din motivele prezentate mai devreme. Inflația nu a facut decât să pună o presiune și mai mare pe creșterile salariale, generând costuri mult mai mari în raport cu veniturile, deci, afectând profitabilitatea. Mai mult, creșterea costurilor a mutat focusul de la scalabilitate la eficiență și managerii se întreabă de doua ori înainte de a deschide poziții noi.

Astfel, companiile au ajuns în urmatorul impas: oprim măririle salariale și riscăm să pierdem oamenii sau creștem salariile în continuare, dar riscăm sa devenim neprofitabili. Ambele scenarii sunt sumbre, așadar, pentru cele mai multe companii, soluția a fost una de mijloc: să mărească salariile suficient cât să pastreze oamenii și, în același timp, să reducă din personal pentru a recupera cheltuielile adiționale și a rămâne profitabili.

Rezultatul îl știm cu toții: peste 250.000 de disponibilizări în companiile tech la nivel global de anul trecut și până în prezent. Companiile care au reușit să evite disponibilizările au încetinit creșterea și s-au orientat mai mult către eficiență și automatizare, încercând o consolidare pe resursele existente și asumându-și o profitabilitate mai mică.


La ce să ne așteptăm în continuare?

Suntem într-o plină perioadă de resetare a pieței IT. Probabil trendurile de concedieri vor continua în companiile care au supralicitat prin angajări pe bandă rulantă fără un suport stabil de venituri. De asemenea, creșterile vor continua cu frâna de mână trasă și aceste două motive vor duce la crearea unei disponibilități de IT-iști în piața care să ajungă mai în linie cu cererea. Astfel, cei care nu își mai permit să stea pe bancă, vor mai umbla la așteptările salariale dacă vor să lucreze. Este o reglare naturală a pieței după mulți ani în care această bulă a crescut artificial.


Cat de mult ne va afecta pe noi, romanii?

Companiile multinationale inca aduc business in Romania pentru ca forta de munca este mai ieftina decat in Vest, desi diferentele scad de la an la an. Asta face ca, desi, exista si la noi disponibilizari in multinationale de tech, ele sunt mai putine si compensate de business nou, adus tocmai pentru ca exista o presiune pe scaderea costurilor. Asadar, efecte exista, dar la o scara mai mica si resimtite mai usor.

Ce avem de făcut?

Pentru angajați este o perioadă periculoasă de schimbat companiile. Focusul IT-iștilor se va muta de la o abordare de tip “mercenariat” – cine plătește mai bine - către o creștere profesională sustenabilă în companii stabile și sănătoase care să garanteze siguranța pe termen lung.

Retenția de personal va fi probabil mai mare, iar creșterea mai lentă pentru angajatori. Cumulat cu numărul mai mare de profeșioniști disponibili, va duce și la așteptări salariale ajustate în timp. Astfel piața se va regla.

De asemenea, e o perioadă în care apar multe oportunități. Este foarte probabil să apară roluri noi, proiecte mai complexe și mai interesante care până acum nu au fost luate în calcul pentru a fi mutate în România, din lipsa unei presiuni financiare.

Rămâne doar să vedem cât va dura această resetare. Este greu de spus. Aici părerile sunt împărțite, unii spun cateva luni, alți cred că e o chestiune de doi ani. Ce știm, cu siguranță, este că suntem într-o perioadă de tranziție în care vedem schimbări pe toate planurile. Nu ne rămâne decât să fim atenți la ce se întâmplă în jurul nostru, să ne deschidem către această schimbare sesizând oportunitățile și să ne adaptăm constant.


Alexandru Andone
Director EDC Infrastructure Cegeka Romania.