Programul de lucru - Flexibilitatea este o povară sau un avantaj?

Lucrul de acasă, o povară sau un avantaj?

 

A trecut mai bine de un an de când am fost nevoiți să ne schimbăm stilul de viață, să ne reinventăm și totodată să învățăm să ne adaptăm.

Da, vorbim despre o adaptare chiar și în domeniul IT.
O ”vedetă” a discuțiilor din ultima perioadă este modalitatea de lucru, acasă sau birou și modul în care aceasta o să fie remodelată după toată această pandemie. Cred că atunci când vine vorba de programul de lucru, cel puțin în IT, cuvântul cel mai potrivit pe care îl putem folosi este flexibilitatea. Acest an a fost o perioadă în care am demonstrat că putem să ne desfășurăm activitatea din orice colț al casei sau al țării, că nu este nevoie de o prezență fizică într-un birou pentru ca rezultatele să fie vizibile și notabile.


Așadar, fie că vorbim de un viitor în care lucrăm o săptămână la birou și una de acasă sau un split pe zile, de ce nu chiar de o continuare a lucrului de acasă în totalitate, cel mai important este că fiecare din noi să ne simțim confortabil și totodată conștienți că productivitatea trebuie să fie menținută la un nivel foarte bun, pentru noi și pentru companie.

De ce pentru noi? Ca să arătăm că încrederea pe care o primim este bine meritată, că ne facem foarte bine treaba chiar dacă nu suntem fizic ”cu șeful suflându-ne în ceafă”. Putem chiar să spunem, privind în spate, că prezența online și disponibilitatea este acum mult mai mare, având tendința de a rămâne conectați chiar și după terminarea programului de lucru, deoarece nu mai există stresul timpului pierdut pe un drum aglomerat de întoarcere acasă.

De ce pentru companie? Pentru că ne dorim să ne păstrăm confortul locului de muncă și da, clișeul de împreună suntem mai buni, se aplică și aici.

Lucrul de acasă, povară sau avantaj? Sună bine să zicem Home Office, a fost foarte râvnit până înainte de pandemie, a devenit foarte util, confortabil, ba mai mult a început chiar să devină un ”normal”. Însă ce facem cu aceea comunicare directă cu colegii?

Este adevărat că ne-am adaptat relativ ușor și am învățat să rămânem aproape unii de alții la nivel de echipe, ajutați de toate opțiunile de comunicare scrisă și verbală pe care o companie le pune la dispoziție însă dincolo de asta, nimic nu înlocuiește interacțiunea f2f. Distanța și limitarea tehnologică uneori devine o povară, mai ales atunci când dorești să pui o întrebare simplă însă reușești să obții un răspuns abia peste două ore când colegul de care ai nevoie, reușește să se elibereze.

Un alt aspect al lucrului de acasă este delimitarea între viața personală și cea profesională, familia având tendința de a minimaliza importanța muncii atunci când te văd alături de ei în sufragerie/bucătărie și totodată suntem mult mai ușor ”victimele” anumitor distrageri precum ”spăl repede vasele”, iau o pauză și fac puțină curățenie ca mai apoi să avem tendința de a compensa ”pauza” ajungând în punctul în care, seara, ne desprindem cu greu de laptop și de situațiile pe care, poate, încă nu am reușit să le rezolvăm. Sună cunoscut, știu.
Voi ce spuneți? Povară sau avantaj?


StartUp Career