StartUp Career Profilul tău de LinkedIn NU este CV-ul tău -

Profilul tău de
LinkedIn
NU este CV-ul tău

 

CV-ul și contul nostru de LinkedIn joacă un rol important în procesul de căutare a unui loc de muncă.

Cele două sunt în mod clar printre instrumentele cele mai utilizate atunci când ne aflăm în căutarea unui loc de muncă. Primul, CV-ul, rămâne cel mai cunoscut și cel mai folosit; al doilea, platforma numită LinkedIn, a câștigat tot mai mult teren și tot mai multă încredere în ultimii ani, atât în rândul candidaților, cât și al angajatorilor. Ne folosim CV-ul pentru a ne depune candidatura pentru diferite roluri. Profilul nostru de LinkedIn este folosit pentru a ne stabili și semnala prezența în online, pentru a ne conecta cu colegi, companii, recruiteri și alți oameni din mediul profesional.


Cu toții muncim mult pentru a ne pregăti CV-ul, iar la finalizarea lui, rezultatul obținut chiar ne mulțumește. Aplicăm încrezători cu acel CV în mediul online. Dar...dacă decidem să luăm cu copy-paste întreg conținutul CV-ului nostru și să-l adăugăm și-n contul nostru de LinkedIn, atunci să nu ne așteptăm ca șansele noastre în fața angajatorilor să crească. Nu așa ar trebui să se facă lucrurile.

Este adevărat. LinkedIn oferă unele categorii realmente similare cu cele ale CV-urilor, dar el ar trebui să fie, să facă mai mult decât atât – să acționeze ca un mecanism de personal branding. Dacă ești un candidat activ pe piața locurilor de muncă, poți opta chiar și pentru o “condimentare” a profilului tău de LinkedIn cu ceva fun facts sau cu orice alt element care ar putea veni în completarea CV-ului tău, artificii care te-ar putea face mai interesant în ochii angajatorilor.


Totuși, prezența ta pe LinkedIn poate avea fie un efect pozitiv, fie unul negativ - fie te poate ajuta, fie nu-ți va servi la nimic bun.


Vă invit, în cele ce urmează, să vedem împreună niște diferențe între cele două – profilul de LinkedIn și CV-ul:


• LinkedIn poate fi consultat pentru informații detaliate (acesta ar trebui să fie, așadar, mai amănunțit, acolo unde tu, candidatul, urmărești clar ca angajatorii să poată identifica detaliile extra oferite)
• CV-ul trebuie să poate fi “scanat” rapid, motiv pentru care ar trebui să fie cât mai concis;


• LinkedIn ar trebui să fie cât mai uman (el poate ajuta la creionarea unei imagini mai ample despre tine – tu persoana, tu individul)
• De regulă, CV-ul este mult mai oficial, cu accent mai mare pe latura ta profesională;

• LinkedIn se recomandă a fi completat în propria tonalitate a vocii tale, poate chiar într-o notă ceva mai relaxată
• CV-ul este indicat să fie redactat într-un limbaj business, fără doar și poate;


• LinkedIn “lucrează” pentru tine non-stop și este recomandabil să fie utilizat cu prioritate și constant atunci când îți dorești să atragi atenția angajatorilor, a contactelor tale profesionale
• CV-ul “lucrează” pentru tine doar în anumite momente, atunci când ai nevoie ca el să o facă, punctual, în momentul în care aplici pentru un anumit job, de exemplu;

• LinkedIn este un tool cu viață proprie, cu o adresabilitate generoasă
• CV-ul este un document cu o utilizare mai restrânsă, personalizată și care îți evidențiază foarte bine reușitele-cheie, atunci când îți depui candidatura pentru un anumit job.


Vorbeam la începutul acestui articol și despre existența unor similarități între cele două - profilul de LinkedIn al candidatului și CV-ul acestuia. Astfel, ambele:


• au scopul final al promovării candidatului către potențiali angajatori, colaboratori etc.
• transmit informații-cheie despre cariera candidatului.

Este de înțeles. Oamenii pot confunda ușor profilul de LinkedIn cu CV-ul. În final, ambele reprezintă ocazii, spații alocate unor discuții cu iz profesional. Însă, înțelegând diferențele și luându-ne un timp decent pentru a ne pune la punct profilul de LinkedIn, vom realiza că, de fapt, ceea ce vom obține va fi un ajutor suplimentar – o pagină complementară și foarte utilă, un loc către care ne putem direcționa persoanele de contact sau angajatorii pentru ca ei să poată afla mai multe despre noi, pe lângă cele relatate, succint, în CV-ul nostru.


Cu toate acestea, cum spuneam anterior, există diferențe clare între un profil de LinkedIn și un CV. Poate cele mai importante diferențe stau în tonul scrierii, creării celor două, în cantitatea de conținut inclusă în cele două și în tipul de conținut aferent fiecăruia.

Vă recomand să vă îmbunătățiți contul de LinkedIn și prezența acolo (dacă nu ați făcut-o până acum), să credeți în utilitatea acestei platforme profesionale online; în aceeași măsură, adaptați-vă, personalizați-vă corespunzător CV-ul ori de câte ori aplicați cu el.


Nu neglijați niciuna dintre aceste acțiuni.


Folosiți-vă corespunzător și la maximum de aceste două unelte – profilul de LinkedIn și CV-ul, ambele ajutându-vă să vă prezentați convingător în fața angajatorilor voștri de interes.


Ținând cont de aceste diferențe și sugestii, nu aveți cum să nu fiți și mai aproape de viitorul vostru job.



Anisia Dumitrescu.