StartUp Career Primăvara e aici. Haideți în grădini! -

Primăvara e aici.
Haideți în grădini!

 

Cariera noastră precum o grădină - O metaforă pe care vă invit să o folosiți și voi cu încredere 🐝 ea ne poate ajuta în parcursul nostru prin cariera profesională sau chiar în construirea în sine a acesteia.
Propun să nu ne mai grăbim propriul proces de dezvoltare, mai degrabă să avem mai multă încredere în el și să-l îngrijim mai bine decât, poate, am făcut-o până acum.

Primăvara e aici.
Un nou suflu, planuri proaspete, speranța renaște și ea odată cu verdele și cântecul timid al păsărilor venind dinspre copaci.

Un astfel de plan proaspăt ar fi și construirea unei cariere profesionale.
Cu siguranță printre noi se află și oameni cu un astfel de plan sau cel puțin, cu dorința de a se îngriji mai bine, de-acum înainte, de cariera lor profesională.
Ce este totuși în neregulă uneori?
Pentru unii dintre noi, din păcate, ideea de construire a unei cariere a ajuns să pară o cursă, o fugă permanentă, o corvoadă.
Acestea întâmplându-se, dacă tot vorbim primăvara aceasta despre proaspăt, soare și forțe noi, propun s-avem o altă abordare – vă invit să realizăm o analogie optimistă și să-ncercăm cumva să privim cariera noastră într-un alt mod decât o făceam până acum, poate.
Mă gândeam, ca pe o grădină 🌱 Vă puteți imagina?
Grădinăritul chiar poate fi foarte asemănător cu acest construit de carieră despre care vă vorbesc.

Dacă m-aș întoarce totuși la ideea de cursă, aș putea admite că da, știm cu toții prea bine că o cursă întotdeauna are un câștigător, dar și pierzători.
Mai știm și că, în cursa carierei fiecăruia dintre noi, în iureșul acesteia, în vâltoarea sa putem ajungem să ne întrebăm adesea:

• oare unde aș putea câștiga mai mulți bani, la ce angajator?
• oare ce titlu mi-ar aduce mai multă recunoaștere din partea angajatorului meu, din partea colegilor mei?
• oare cum aș putea face să am mai multe șanse la o promovare? și câte altele...


În schimb, să lucrezi într-o grădină înseamnă din start, să lucrezi pozitiv. Înseamnă să alegi tu ceea ce este mai bun pentru tine, ce anume să cultivi.
Astfel, dacă ne-am trata cariera precum o grădină, poate ne-am întreba puțin mai diferit decât am făcut-o până acum și-anume:

• ce-aș dori să învăț cel mai bine, ce mi-aș dori să îmbunătățesc la mine?
• ce merită investiția timpului meu, a cunoștințelor mele?
• ce mă entuziasmează cel mai tare?


Așadar, aceasta aș zice eu că este analogia care ajută, grădina eliberează de stresul alergării după carieră, grădina ne oferă șansa să ne resetăm gândirea de până acum vizavi de ideea de carieră și viitor profesional.
Să-ți vezi traiectoria precum o grădină la care lucrezi constant, susținut, dar totdeauna eficient, asta ne poate ajuta să mai potolim și viteza cu care ne setăm N așteptări de la planurile și activitățile noastre mereu pe repede înainte.
În plus, privindu-ne cariera astfel, asta ne poate ajuta și să nu ne mai pierdem timpul făcând comparații. Dacă vom fi ocupați să ne îngrijim de propria grădină, nu vom mai avea timp și energie să vedem ce face grădina vecinului și dacă cumva, o putem bate la rezultatele oferite.
Ce-am mai putea face bun, odată cu această abordare?
Am putea să nu ne mai descurajăm atunci când cariera altcuiva este diferită de-a noastră, atunci când ceilalți au poate un parcurs mai rapid spre succes, mai multe șanse sau mai multe uși deschise.

Nu există cariere cu drumuri identice, fiecare dintre noi are propriile oportunități, seturi de abilități diferite și, uneori, până și propriul noroc. Și cu toții strălucim diferit si pentru fiecare dintre noi este loc sub soare.
Poate cel mai bun sfat aici ar fi să-ncercăm mereu să-nvățăm din experiențele altor oameni și să le folosim lecțiile de viață doar pentru a ne ajuta în propria călătorie, pentru a ne inspira. Nimic mai mult.


Alt aspect important, totdeauna să ne oferim timpul de care avem nevoie.
Ca de exemplu, atunci când plantăm o floare. Ce se-ntâmplă, știm cu toții deja. Durează o vreme bună până reușim să vedem floarea respectivă încolțind, apoi dezvoltându-se, pentru ca mai târziu să ne bucurăm admirând-o sau culegând-o.
Așa este si când ne dorim să-nvățăm ceva nou. Durează un timp până ne însușim anumite cunoștințe noi, până informațiile noi se sedimentează, până adunăm experiență în utilizarea cunoștințe noi și până culegem roadele muncii noastre – dezvoltarea intelectuală, recunoștința celor din jur, recompensarea financiară etc.


Totuși, de notat este și faptul că este și va rămâne întotdeauna ABSOLUT ÎN REGULĂ dacă grădina noastră nu va reuși să fie mereu ‘perfectă’. Toate lucrurile bune cer timp, să nu uităm.


Știu, treaba cu cariera este grea. Înțeleg. Cu toții trecem prin asta, la un moment dat în viață.
La fel de bine știu și că nu există vreo hartă spre drumul de succes către carieră sau vreun model unic de urmat, spre reușită. Suntem fiecare pe cont propriu. În același timp, nu există niciodată garanția că toate lucrurile vor merge strună, nici măcar atunci când noi le facem chiar ca la carte.
Dar vedeți, nu trebuie să alegeți să trăiți lucrurile acestea ca pe o fugă nebună, ca pe o disperare perpetuă. Nu totul trebuie să fie o cursă, o luptă zilnică.

Putem alege speranța, putem alege să investim în gânduri pozitive, în calm, iar asta va aduce rezultate. Și să nu uităm - perioada următoare poate fi mai bună decât anterioara, ca și în grădinărit. Pentru plăntuțele noastre, un sezon poate fi mai bun decât un altul. Anotimpurile se schimbă.
La fel se schimbă și locurile de muncă și companiile. Oamenii merg mai departe. Planurile noastre se schimbă și ele.
Să-ncercăm doar să luăm fiecare schimbare ca atare, ca parte dintr-un întreg, ca pe o normalitate (și nicidecum ca pe un chin, ca pe un ghinion ce nu ne-a ocolit) și să credem că tot ce este mai bun urmează să vină și-n drumul nostru.
Acest lucru este esențial pentru liniștea noastră, la fel și pentru succesul în cariera noastră.


Nu uitați de grădină. Îngrijiți-vă de ea, acordați-i timpul necesar iar rezultatele vor apărea. La fel ca și soarele.
Să abandonăm luptele. Nu duc la nimic bun. Nici cele cu ceilalți, dar nici cele cu noi înșine.


Pe final de poveste, vă invit să-ndrăzniți astăzi să furați o bucățică din soarele de pe cer și s-o puneți pe drumul vostru, fie el personal, fie profesional 🌞 cu toții avem nevoie de căldura lui, în fiecare sens al expresiei.


_______________

Sunt Anisia, de “meserie” principală, OM.
Pe lângă asta, lucrez în Resursele Umane de peste 3 ani, recrutarea și consilierea în carieră fiind printre pasiunile mele. În plus, îmi place să și scriu.
Ce scriu?
Scriu recomandări utile, sfaturi, povestesc din experiențele trăite, împărtășesc idei și gânduri și sper sincer să ofer ceva bun facând-o.
V-a plăcut acest articol?
Urmăriți-mă pentru și mai multe, pe profilul meu aici 👉 Anisia Dumitrescu, dar și alături de partenerii mei de la StartUp Career. Pentru a nu rata noutățile noastre, apăsați clopoțelul pentru a fi notificați atunci când postăm din nou 🔔 Pe curând!