StartUp Career Piedici în găsirea scopului în viață -

Piedici
în găsirea
scopului în viață

 

Una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm este să ne dăm seama exact ce vrem să facem pe parcursul existenței noastre.

Vrei să înveți cum să-ți găsești scopul vieții tale, apoi să acționezi pentru a pune în aplicare tipul de viață pe care dorești cu adevărat să-l trăiești?

Vești bune! Acest articol este pentru tine, pentru a te ajuta să începi procesul chiar acum!

Combinația dintre o carieră de succes, o familie iubitoare și o rețea socială puternică poate părea rețeta unei vieți perfecte. Cu toate acestea, chiar dacă ai bifat fiecare dintre cele enumerate, ai putea simți că lipsește ceva - și acel „ceva” este scopul tău în viată. Sentimentul de a fi pierdut, fără scop sau direcție poate fi depășit cu procesul corect.

Dacă nu te simți împlinit sau fericit cu viata ta, poți decide să evaluezi scopul vieții tale. Deși aceasta poate fi o autoexaminare provocatoare, care te poate determina să crezi că ai trăit viața într-un „mod greșit”, ia-ți inima în dinți; nu este niciodată prea târziu pentru a începe să trăiești viața pe care o dorești - o viată care are sens și fericire.

Una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm este să ne dăm seama exact ce vrem să facem pe parcursul existenței noastre.

Pentru unii dintre noi, scopul și pasiunea noastră în viată sunt evidente și clare. Ne naștem cu un set de talente și, prin practică persistentă, ne dezvoltăm talentele în abilități. Cei care au talente naturale, au indicatori clari a ceea ce, în cele din urmă, vor ajunge să fie pasionați să facă în viața lor.

Pentru alții, nu este la fel de ușor să identifice o pasiune. Poate chiar v-ați întrebat la un moment dat sau altul: „Ce să fac cu viața mea?” „Care este pasiunea mea?” sau „Care este scopul vieții mele?”.

Poate vă bucurați de ceea ce realizați, dar, în urma unei explorări mai profunde, poate descoperiți că sunteți pasionat de ceva diferit de ceea ce faceți.

Înainte să abordezi modul în care poți găsi ceea ce vrei sș faci cu viața ta, este important să înțelegi mai bine care sunt factorii care pot face dificilă găsirea scopului tău în viață.

Primul factor: Așteptările celorlalți

Din copilărie, suntem programați cu așteptările părinților și cu modelele de urmat, care ne orbesc de la propria noastră cale adevărată. Ei iși doresc ceea ce este cel mai bun pentru copii. Și este greu să îi dezamăgim pe cei care țin la noi, de aceea depunem eforturi mari încercând să ne potrivim versiunii lor de succes. Părinții încurajează adesea o cale de siguranță; pentru unii oameni, acest drum duce la reușită și satisfacție. Pentru alții, este o cale îngustă, cu așteptări care duc la frustrare.

Atunci când îți cauți adevărata pasiune, vor exista întotdeauna probleme sau obstacole care apar și te rețin. Presiunea influențelor exterioare este adesea cauza principala care îi conduce pe oameni pe căi de viată de care nu se bucură.


---Un alt factor care poate face dificilă găsirea scopului tău în viață este: Căutarea validării.

Cine nu dorește mai mulți bani, laude și statut? Aceste lucruri sunt minunate. Oamenii deseori dau prioritate lucrurilor precum banii și prestigiul, mai presus de a face ceea ce iubesc. Cu toate acestea, este benefic să știm că aceste lucruri vor veni mai ales celor care își urmăresc adevăratul scop și pasiunea.

Suntem conectați să căutăm validarea în afara noastră, urmărim recompense. Și societatea recompensează o cale liniară. Părinții îi răsplătesc pe copii pentru că sunt ascultători. Școala recompensează elevii pentru note bune. Suntem lăudați când performăm la locul de muncă s a m d.

Pe cealaltă față a monedei, copiii sunt certați pentru că sunt visători. Studenții sunt pedepsiți pentru că gândesc diferit. Și nimeni nu vă va felicita pentru că ați spus ”nu” unei oferte de muncă, chiar dacă acceptarea ei v-ar zdrobi cu siguranță sufletul.

---Un alt factor care poate face dificilă găsirea scopului în viață este faptul că: unii cred că sunt prea bătrâni sau prea stabiliți în viața lor actuală pentru a se mai gândi dacă și-au găsit scopul lor.

Totuși, acest lucru este rareori adevărat. Convingerea că este prea târziu să înceapă să facă ceea ce ii face fericiți, nu este altceva decât un alt factor care îi împiedica să-și găsească adevărata menire.

După ce ați trecut de pasul identificării factorilor care vă pot împiedica să vă gasiți scopul în viată, îi puteți reduce la tăcere și vă puteți urmări adevărata chemare.

Din fericire, suntem cu toții născuți cu o busolă interioară care ne spune dacă suntem sau nu pe drumul cel bun către găsirea adevăratului nostru scop. Acest instrument valoros ne indică drumul cel bun spre experiențe de fericire, de bucurie. E nevoie doar sa fim atenți dacă ne place ceea ce facem și dacă ne împlinește. Dacă nu, este timpul să ne reconfigurăm traseul. Ascultând busola ta interioară și învătând să ignori orice influență externă sau factori care te îndreaptă în altă direcție, vei constata că descoperirea adevăratului tău scop nu este atât de grea la urma urmei. Găsirea scopului în viată este un proces de a privi spre interior, nu spre exterior.


Ia un pix și o foaie, a venit timpul să iei notițe, pentru ca această lecturare a articolului să dea roade. Un alt factor care face dificilă găsirea scopului în viată e faptul că nu ți-ai adresat anumite întrebări profunde sau nu ai răspuns aplecându-te conștiincios asupra lor.

Notează-ți cele 8 întrebări care te vor ajuta să iți găsești scopul. Ia-ți atât timp cât ai nevoie pentru a sedimenta informațiile pe care ți le-am livrat... pentru a putea raspunde la întrebările care te duc mai aproape de autocunoaștere:

1. Ce ai face dacă nu ai mai fi nevoit să câștigi niciun ban?

2. Care sunt trasăturile tale principale de caracter? Sunt importante pentru tine? De ce? Cum le folosești? Ce spun ele despre ceea ce faci, manifești sau primești în viată, care să te facă să simți că ai un scop?

3. Ce ai alege să faci atunci când lucrurile merg rău?

4. Ce ți-a plăcut să faci în copilărie? De ce? Ce calitate te făcea să manifești? Este acesta un aspect important al vieții tale prezente? Ar trebui să fie?

5. Ce te face să te temi în a fi judecat?

6. Ce activitate te face să pierzi noțiunea timpului? Ce iți place la ea? Ce obții cînd te implici în această activitate?

7. Ce te enervează?

8. La ce te pricepi? La ce ai excelat în viată? Care e lucrul pe care, atunci cand îl faci, ceilalți rămân uimiți, deși ție ți se pare ceva simplu?

Când ai timp să iți pui creierul și inima la muncă, scrie toate ideile și gândurile întâmplătoare care iți vin în timp ce răspunzi la fiecare întrebare. Eventual revii asupra lor după un somn bun, pentru că sunt șanse să descoperi câteva idei care iți oferă o reacție emoțională manifestată într-un fel de viziune în capul tău. Întrebările constituie o mulțime de indicii, ce te vor face să gândești profund, să ajungi să ai acele ”aha-uri”, dând atenție modului în care te simți.

La sfârșitul zilei, cuvintele pe care le folosim pentru a ne descrie scopul contează mult mai puțin decât ceea ce facem cu acest scop. Trebuie să ne întruchipăm țelul pentru ca acesta să fie real și felul în care îl întruchipăm este acționând asupra lui. Dacă facem acest lucru, scopul nostru devine mult mai interesant, mult mai distractiv și mult mai semnificativ. Pentru că atunci nu încercăm să ne „găsim” scopul tot timpul. Îl trăim.



Luana Cadar – formator si consilier de dezvoltare personala
Piedici in gasirea scopului in viata - YouTube