StartUp Career Mărțișorul – gestul social din luna Martie -

Mărțișorul –
gestul social
din luna Martie

 

Mărțișorul deține calitatea, astăzi, de a contura vorba ” fericirea vine din lucruri mici”. De ce? Pentru că zâmbetul ,pe care ți-l oferă persoanele căruia îi dăruiești mărțișorul, aduce primăvară puțin mai aproape de sufletul tău...și al ei.

Începutul lunii martie este conturat de mărțișor atât în România cât și în Bulgaria. Pe lângă numeroasele legende atribuite acestuia, mărțișorul reprezintă un gest social atât de bine înrădăcinat încât momentul apariției acestuia nu se cunoaște. Cu toate acestea, se spune că pe vremea geto-dacilor erau doar două anotimpuri, iar martie era prima lună din an. De 1 martie, geto-dacii aveau obiceiul de a oferi celor dragi și apropiaților lână albă și roșie împletită pentru prosperitate și noroc.

Nu doar spațiul românesc are legende despre mărțișor, o legendă din Bulgaria spune că un om a trimis un mesaj cu ajutorul unui porumbel alb, dar porumbelul a fost lovit de o săgeată. Mesajul a ajuns la destinatar, dar firul alb de care era legat mesajul a fost înroșit de sângele porumbelului. Astfel, se conturează o poveste despre sacrificiul mesajului care poate reprezenta orice dorește destinatarul.

Însă, privind din punct de vedere socio-cultural mărțișorul putem afirma că reprezintă mai mult decât o amuletă care aduce noroc sau o legendă în care ne place să credem. Mărțișorul deține calitatea, astăzi, de a contura vorba ” fericirea vine din lucruri mici”. De ce? Pentru că zâmbetul ,pe care ți-l oferă persoanele căruia îi dăruiești mărțișorul, aduce primăvară puțin mai aproape de sufletul tău...și al ei.

Deși astăzi mărțișorului îi sunt atașate obiecte cu o semnificație anume ( ex: trifoiul, potcoava, coșarul, etc.) sau obiecte prețioase (perle, cristale, diamante etc) , cel mai important element al mărțișorului sunt cele două șnururi împletite. Acestea simbolizează pe de-o parte iubirea, sacrificiul (șnurul roșu), iar pe de altă parte prosperitatea și energia (șnurul alb). Din nou, mărțișorul ne oferă o fereastră spre visare deoarece îi putem atribui multe semnificații: începerea primăverii, prezența mai îndelungată a soarelui sau pur și simplu speranța că după orice iarnă friguroasă , ne așteaptă un nou început cu căldura. Speranță, iubire, recunoștință sau apreciere...un singur șnur împletit.

În majoritatea cazurilor, femeile sunt cele care primesc mărțișoare: mame, soții, iubite sau prietene așteaptă ca de 1 martie să le arătăm sentimentele noastre pentru ele. Mama care este mereu lângă tine, bunica care îți gătește mereu felul preferat de mâncare, soția lângă care ai familia visată și colega care te-a ajutat la un proiect merită ca astăzi să le amintești cât de mult înseamnă locul lor în viața ta și ce mult te bucuri că sunt aici, acum.

De asemenea, cele care primesc mărțișorul să uite de împodobirea șnurului cu diferite obiecte strălucitoare și așteptarea mărțișorului perfect. La originea lui, mărțișorul este simplu, modest, dar cu o semnificație profundă. Să ne bucurăm de luna martie și simplitatea ei, fără a cere mult așa cum lalele încântă cu splendoarea lor chiar dacă trandafirii sunt la modă.

Astfel, într-o lume tot mai agitată, globalizată, grăbită, neatentă și stresată, mărțișorul transcede în timp ducându-ne la tradițiile care ne definesc și aduce substanță într-o lume din ce în ce mai seacă. Mărțișorul să aducă, chiar și pentru o zi, normalitatea simplității și profunzimea primăverii.



Rebecca Chincea.