StartUp Career Întrebări pe care ar trebui să ți le pui atunci când vrei să devii antreprenor -

Întrebări pe care ar trebui să ți le pui
atunci când vrei să devii
antreprenor

 

“Oamenii se pot îndoi de ceea ce spui, dar vor crede ceea ce faci.” -Lewis Cass

În câmpul muncii, cu siguranță majoritatea ați fost puși cel puțin o dată într-o situație dificilă, în urma căreia ați fost nevoiți să găsiți metode de a diminua stresul pe care rolul de angajat îl presupune, una dintre acestea fiind visul de a deveni un antreprenor de succes.

“Am oare calitățile necesare pentru a întemeia o afacere proprie?”

“Pot dezvolta un business care să-mi aducă satisfacție personală și financiară?”

Dacă v-ați pus vreodată cel puțin una dintre aceste două întrebări, acest articol vă poate genera anumite informații despre ceea ce presupune rolul de antreprenor.

În România, din punct de vedere statistic, sunt prezente peste 430.000 de microîntreprinderi, alte peste 50.000 de întreprinderi mici și mijlocii, reprezentând 99.7% din totalul de economie și 1.667 de afaceri mari cu un procentaj de 0.3%. Afacerile mici și mijlocii reprezintă sursa principală de inovație, având un rol important în dezvoltarea și stimularea economiei.

Anii 1989-1990 au reprezentat începutul antreprenoriatului în țara noastră, resursele fiind limitate, însă potențialul în continuă creștere. Preferatele mele, consignațiile, erau printre cele mai profitabile afaceri în acea perioadă, înființate de oameni cu o bună situație financiară, însă, partea mea favorită:uneori o afacere de acest gen putea începe doar cu o masă pliantă în fața casei.

În momentul actual, situația este cu mult diferită, întrucât informația și metodele de promovare sunt moderne, tehnologia avansată având un rol important în cercetare, informare menținere și promovare în ceea ce privește o afacere proprie.

În România, unul din trei respondenți se imaginează pornind propria afacere, iar această idee apare întotdeauna însoțită de motivații puternice pe care le voi enumera în continuare:

•antreprenoriatul oferă persoanelor flexibilitate și lipsa unei figuri autoritare, iar beneficiile sunt reprezentate de dezvoltarea la nivel înalt a calităților personale.
•liberul arbitru: metode de lucru, alegerea și selecția personală a resurselor și angajaților, posibilitatea implementării propriilor idei,organizarea programului și a regulilor sunt stabilite de către antreprenor. Deși în spatele acestor acțiuni se află multă responsabilitate și asumare a deciziilor, beneficiile sunt întotdeauna pe măsură.
•Pasiunea, în opinia mea, reprezintă motivația de bază a rolului de antreprenor. Faptul că viziunile unei persoane pot fi transpuse într-un concept real și care pot, la rândul lor, să producă satisfacție celorlalți, să le fie îndeplinite nevoile pe care aceștia le caută, este un stimul pozitiv, cu nenumărate satisfacții.
•Banii- un factor motivațional cu un impact puternic asupra unui viitor antreprenor. Perspectiva unor venituri suplimentare stă de asemenea la baza dezvoltării unei afaceri proprii, însă atunci când acestui factor i se oferă o valoare mai mare decât pasiunii, poate fi o bază instabilă atunci când ne îndreptăm pașii către rolul de antreprenor de succes. Educația și informația sunt decisive pentru a lua decizii pozitive și echilibrate.

În opinia mea, mediul din care fiecare individ provine reprezintă un factor ce poate fi luat în calcul atunci când vine vorba despre întemeierea unei afaceri proprii. O persoană ce provine dintr-o familie care prezintă o cultură antreprenorială, va avea întotdeauna un suport genetic și practic pentru a deveni la rândul său un antreprenor de succes.

Pe de altă parte ,există persoane care nu au o cultură antreprenorială vastă, dar care prin pasiune, cercetare, informare, muncă și perseverență pot ajunge la un nivel înalt de dezvoltare.

Atitudinea față de eșec este un factor decisiv în a face diferența dintre un simplu patron și un real antreprenor. De aceea, am nevoie de un răspuns autentic la întrebarea: ”Sunt dispus să risc din punct de vedere al timpului propriu, financiar, social și personal pentru a deveni în cele din urmă ceea ce îmi doresc?”.

Întemeierea unei afaceri nu poate avea întotdeauna căi line și limpezi, precum și în zicala “Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg!”. Strategiile implementate, obiectivele, resursele și ideile teoretice nu pot avea întotdeauna o reușită și în plan practic.

În continuare, voi descrie opt caracteristici care, în opinia proprie, stau la baza succesului antreprenorial:

•proactivitate:crearea de noi oportunități, orientarea către acțiune, anticipare;
•creativitate/inovativitate: capacitatea de a produce idei noi, originale;
•inteligența emoțională: capacitatea de a înțelege și de a gestiona atât emoțiile proprii, cât și pe ale celorlalți;
•autoeficacitate :convingerea personală în legătură cu propriile abilități și calități necesare în atingerea obiectivelor;
•asumarea de riscuri: puterea de acceptare a erorilor și căutarea de opțiuni pentru o mai bună desfășurare a procesului de muncă;
•încredere în sine: ceea ce spui este direct proporțional cu ceea ce faci;
•autonomie: independență și responsabilitate în fața acțiunilor proprii;
•perseverență: abilitatea de a o lua de la capăt indiferent de erorile și obstacolele întâlnite.

Consilierea vocațională poate fi un aspect important ce vă poate pregăti pentru rolul de antreprenor, reprezentând un proces eficient, în care o persoană specializată oferă suport altei persoane, printr-o abordare holistică ce vizează viața personală și profesională, determinând o mai bună cunoaștere și dezvoltare a calităților proprii; descoperirea de talente, pasiuni și trăsături pe care posibil să nu le cunoașteți în profunzime. Această tehnică ajută în luarea unor decizii privind aspecte ale vieții profesionale, pentru ca ulterior să puteți obține ceea ce vă doriți și să vă cultivați încrederea în orice decizie legată de rolul de antreprenor.

Cunoașterea de sine, conștientizarea abilităților proprii, timpul alocat visurilor căutarea informațiilor în ceea ce privește domeniul din care vreți să faceți parte, metodele de dezvoltare personală și nu în ultimul rând, perseverența pot alcătui rețeta perfectă către succes.


Andreea Diana Iloc
Content Writer at StartUp Career.