StartUp Career Interviu cu Marian Mocan, decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi Politehnica Timișoara -

Interviu cu Marian Mocan,
decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi
Politehnica Timișoara

 

Generația actuală este mai agilă puțin, dar nu și profundă. Substanța în ceea ce fac lipsește și se mulțumesc cu puțin.

Domnul prof.univ. dr. Marian Mocan este decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi din cadrul Politehnica Timișoara din anul 2014. Cu o vastă experiență didactică, dar și în mediul de business, domnul Marian Mocan a răspuns mai multor întrebări de interes pentru tineri.


1. Domnule Mocan, având în vedere că sesiunea de iarnă se apropie de final, aș vrea să ne întoarcem în timp și să-mi spuneți: care era strategia dumneavoastră pentru sesiune având în vedere că mulți dintre studenți nu știu cum să se pregătească pentru sesiune ?

A fost o perioadă mai dificilă din punctul de vedere al resurselor atunci. Erau puține posibilități, învățam din cursurile pe care le luam de la ore, plăteam mulți bani pe cărțile tipărite deoarece erau puține. De exemplu, îmi amintesc și acum că pe o carte tipărită am plătit 400 de lei, iar salariul mediu era de 1500 lei. Cu toate acestea, a învăța, mai ales în universitățile tehnice cum este a noastră, presupune să folosești hârtia și creionul, deoarece în timpul cititului ne zboară gândul tuturor. Acum există o gamă largă de resurse: bibliotecă, internet, librării, cursuri de toate felurile, trebuie doar să îți dorești să înveți. Astfel, există o mare diferență între ceea ce a fost și ceea ce este acum, dar nu neapărat într-un sens pozitiv.

2. Considerați că avansarea tehnologiei, implicit a platformelor sociale reprezintă un dezavantaj pentru generația de astăzi?

Reprezintă atât un avantaj cât și un dezavantaj. Dacă folosești platformele sociale pentru a învăța, poți să înveți foarte multe, dar trebuie să discerni între ceea ce este bun și ceea ce este rău. Conform multor studii făcute 70% din ceea ce se găsește pe internet sunt informații exagerate sau neadevărate. Avantajul internetului este rapiditatea cu care se găsește o informație, dar felul în care facem conexiunea între informații, între ceea ce știm și ceea ce am aflat reprezintă provocarea.


3. Cum este generația de astăzi comparativ cu generațiile de acum 5-10 ani?

Generația actuală este mai agilă puțin, dar nu și profundă. Substanța în ceea ce fac lipsește și se mulțumesc cu puțin. Acum 5-10 ani studenții munceau mai mult, îți doreau bursă, era o concurență mult mai mare deoarece locurile de muncă erau mai puține ca acum. În momentul de față nu mai există competiție, acea competiție sănătoasă care te antrenează să vrei. Însă cea mai mare mirare pentru mine este că nu mai sunt curioși să descopere. Tânăra generație consideră că tot ceea ce aud este valid. Nu verifică informația indiferent dacă este spusă de cineva cu expertiză în domeniu sau nu. Pe lângă acestea, le lipsește răbdarea de a se uita la un film de la început până la final, cum să aibă răbdare să citească o carte? Nu contează ce carte este, totul trebuie să fie scurt, concis și să impresioneze. Putem să o numim evoluție…a fost Facebook unde se scria, a apărut Instagramul unde se postează poze, iar acum Tik-Tok ne prezintă filmulețe, următoarea platformă ne va prezenta un punct.

Sunt și acum studenți inteligenți și dornici să învețe, dar procentul lor este scăzut. Majoritatea se mulțumesc cu puțin, dacă le-aș spune ceea ce au de făcut pentru nota 5 ar face, dar nu ar fi interesați să știe ce trebuie de făcut pentru 6 chiar dacă poate pentru 6 mai aveau de făcut un calcul în plus.


4. Având în vedere că aveți o mare expertiză în domeniu, ce meserii sunt la căutare acum de către corporații și nu erau ”la modă” acum 5-10 ani?

Aș vrea să subliniez că multe meserii se pot înlocui cu inteligența artificială cum ar fi: chestiunile manual repetitive, dar nu poate înlocui inginerul. Inginerul menține robotul, îl programează și îl creează. În momentul de față sunt căutate anumite servicii de care nici nu știai că aveai nevoie. Apar din ce în ce mai multe servicii care îndeplinesc dorințe, combinații de dorințe. De exemplu, ce explozie a fost pe partea de curierat cu toate că exista de mult, particularitățile anumitor produse inovative. Cred că este lumea celor care crează, tot timpul vor avea ceva de făcut. Pe lângă asta, astăzi, mai mult decât oricând, ”meșterii” care știu să repare, să instaleze, să întrețină, etc vor avea tot timpul de lucru. Însă orice faci bine în momentul de față ești apreciat, secretul este că trebuie să îți placă ceea ce faci. Poți fi un chelner extraordinar, un bucătar excelent și să câștigi mai mult decât în IT, singura condiție este să îți placă ceea ce faci. Apar din ce în ce mai multe specializări, cum ar fi partea de mecanică și inginerie medicală pentru că astăzi medicul este un fel de gestionant de informații luate de la anumite aparate create tot de ingineri.

5. Cu toate că generația actuală este mai greu de motivat decât alte generații, rata de angajabilitate la Facultatea de Management în Producție și Transporturi Politehnica Timișoara (MPT) este de peste 90%, cum reușește MPT-ul să asigure un viitor bun profesional pentru generațiile actuale?

Noi suntem o combinație între inginer și economist care vede toată imaginea de ansamblu, nu suntem pe o nișă îngustă. Studenții noștri învată printre altele să se descurce și una dintre cele mai importante abilități: comunicarea. Pe lângă asta, învață despre management și marketing pentru a ști cum să se promoveze. Prin anul IV de obicei studenții realizează că sfaturile cadrelor didactice au fost valide și le-am dorit doar binele. De exemplu, le spunem mereu studenților să facă masterul, dar ei refuză pentru a se duce în piața muncii. Noi ca facultate facem deschiderea către piața muncii, dar trebuie să fii pregătit. Sperăm că studenții noștri vor conștientiza că este nevoie de ei, dar nu oriunde și nu cu orice grad de cunoștință. De exemplu, giganții precum Microsoft sau Google au renunțat la o parte din resursa umană în America. În Timișoara, Honeywell și-a închis partea operațională de la Giarmata. Mai mulți studenți m-au contactat cu privire la acest lucru, dar nu trebuie să vă speriați. Mai sunt alte companii, facultatea oferă recomandări și se găsesc locuri de muncă, dar trebuie să lupți. Problema este că piața se va deschide și mai mult, nu ne vom lupta doar cu Europa ci și cu alții cum ar fi chinezii. Poporul chinez lucrează 6 zile pe săptămână, 12 ore pe zi…luptă-te cu el. Japonezii la fel, le place să lucreze. Trebuie să muncești mult, să te zbați dacă vrei să ajungi la un nivel superior în viață. Dacă vrei să fii mediocru nu trebuie să faci asta, dar pentru ”a ajunge cineva” trebuie să lupți.


6. Cum trebuie să se pregătească studentul pentru interviul de la locul de muncă?

În primul rând, să ajungă la timp. Trebuie să ajungi cu 15-20 de minute mai repede. În al doilea rând, să fie sincer cu ceea ce știe și ceea ce nu știe. Să aibă în vedere că un recruiter priceput ”îl citește” din primele 5 minute ale interviului. Să știe cum să comunice, dar mult mai important să știe să asculte ceea ce are interlocutorul de spus.


7. Având în vedere că viața este o luptă, mulți studenți sunt descurajați de ceea ce se întâmplă în spațiul social sau pentru că ceea ce își doresc nu se întâmplă , ce sfat aveți pentru aceștia?

Trebuie să luptăm și eu am avut dezamăgiri în anumite situații de-a lungul vieții. Ultima dezamăgire a fost sesiunea, atât de multe note mici nu am dat în toată cariera mea de 32 de ani nu am avut atâția restanțieri, dar nu renunț la ei. Lupt în continuare pentru ei, însă nu putem pune semnul egalității între Politehnica Timișoara și o facultate privată. Asta trebuie ei să înteleagă, a pica un examen la Politehnica Timișoara înseamnă că poți mai mult, vrem mai mult de la tine, luptă. Dacă tu ești absolvent la Politehnica Timișoara, garantaez că CV-ul tău va avea mereu un plus față de alte facultăți, indiferent de ce zvonuri sunt prin spațiul public.

8. Pe ce caracteristici trebuie să pună accentul studenții pentru a reuși pe piața muncii?

Să fie poliglot, limbile străine sunt foarte importante. În al doilea rând, dacă vrei să contezi în societate trebuie să știi geografie și istorie. De exemplu, dacă vine un partener de afaceri din altă țară vei vorbi cu el despre istoria și geografia țărilor voastre și nu numai. Trebuie șă știi de ce Rusia și Marea Britanie nu se înțeleg prea bine sau de ce Germania și Franța s-au luptat în două Războaie Mondiale. Dacă nu știi elemente generale din istorie sau geografie ești rupt de realitate. De exemplu, când cineva te întreabă ”Ce este Varșovia?” nu răspunzi cu ” un cântec”. Problema este că studenții au mari lacune din ciclul gimnazial, iar facultatea încearcă să îi învețe lucruri importante care trebuiau sedimentate de mult. Pe lângă pregătirea gimnazială, mai sunt și lacunele de la liceu, din păcate.


9. Domnule Mocan, sunteți decanul MPT din anul 2014, cum reușiți să îmbinați atât de bine postul administrativ cu cel didactic?

Sunt un om devotat, îmi place ceea ce fac și am o echipă incredibilă. Eu pot să plec mai mult de o lună undeva și totul funcționează perfect. Cred că asta înseamnă să fi un lider bun, dacă atunci când ești plecat totul funcționează ca atunci când ești acolo.


10. Pentru încheiere, câte un sfat pentru studenții din Politehnica Timișoara, dar și pentru ceilalți.

Pentru studenții noștri să se mândrească cu brandul Politehnica Timișoara și să învețe pentru a se face remarcați. Pentru ceilalți la fel, să muncească pentru visul lor.



Rebecca Chincea.