StartUp Career Interviu cu Daiana Lupu - HR Manager Haufe Group -

Interviu cu Daiana Lupu
HR Manager
Haufe Group

 

Misiunea principală se învârte în jurul conceptului de excelență – scopul nostru principal la nivel de grup este acela de a fi întotdeauna cu un pas înainte, pentru a oferi cele mai bune soluții clienților și angajaților noștri.

1. De cât timp activați pe piața muncii?

Am început să lucrez de la finalul primului an de factultate, și am avut inspirația necesară să încep cu un internship în aria de HR, chiar dacă nu eram sigură de pe atunci că aceasta va fi și zona pe care mă voi axa. Am continuat apoi să lucrez și în timpul facultății, astfel că am deja aproape 6 ani de când lucrez în HR.


2. Care este poziția actuală pe care o ocupați la actuala companie și de cât timp activați în această companie?

Sunt HR Manager Haufe Group, din echipa căreia fac parte de aproape un an și jumătate.

3. Ce vă determină să rămâneți la compania actuală?

Fiind om de HR, probabil intuiți deja că în topul priorităților pe plan profesional pentru mine sunt oamenii cu care lucrez. Am găsit aici oameni profesioniști, autentici, consecvenți în gânduri și acțiuni și am reușit încă de la început să mă identific foarte repede cu tot ce înseamnă echipa Haufe Group Timișoara, ea fiind principalul meu factor de motivație. Aș putea continua lista cu toate lucrurile faine pe care le facem la Haufe Group, dar cred că ne-am lungi prea mult, așa că vă invit să aruncați o privire peste paginile noastre de Facebook și Instagram (Haufe Group Romania).


4. Care este misiunea companiei dumneavoastră?

Misiunea Haufe Group este dată de specificul pe care îl avem și cultura pe care o promovăm în permanență în interiorul companiei. Haufe Group este o companie de produs în zona IT, ceea ce înseamnă că activitatea fiecăruia dintre noi contribuie la imaginea Haufe Group în raport cu clienții noștri și, implicit, în raport cu fiecare persoană care ajunge să descopere și să folosească produsele noastre. Astfel că, misiunea principală se învârte în jurul conceptului de excelență – scopul nostru principal la nivel de grup este acela de a fi întotdeauna cu un pas înainte, pentru a oferi cele mai bune soluții clienților și angajaților noștri.

5. Au fost misiunea și viziunea companiei unul din factorii pentru care ați ales această companie?

Nu aș putea să răspund direct, pentru că ar fi un răspuns mult prea lipsit de esență. Sigur că am făcut un scurt reaserch și misiunea și viziunea Haufe Group sunau bine, însă ele rămân lipsite de valoare dacă nu există oameni care să le înțeleagă și să le trăiască în activitatea de zi cu zi. Am avut un feeling de la început că există o consecvență între misiune/viziune – oameni – acțiuni și din acest motiv am ales Haufe Group. Din experiența de până acum, pot spune că intuiția nu m-a înșelat.


6. Ce recomandări aveți pentru cei care doresc să urmeze o carieră în departamentul de HR?

Cei pasionați de HR cu siguranță stiu că aria HRului este super vastă, cu multe zone pe care le poți explora. Cred că cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat este faptul că am avut ocazia până acum să cunosc fiecare zonă – am făcut activități de admin, recrutare, am contribuit la activitați de engagement și am explorat destul de mult partea de learning&development. Daca ar fi să o iau de la capăt aș face același lucru, și acesta e sfatul pe care l-aș da oricui – să își creeze contexte în care pot încerca și învața cum funcționează fiecare latura a HRului. Doar așa iți poți dezvolta competențe complexe și iți poți da seama în ce activități te regăsești cel mai mult.

7. Considerați că firmele din România, comparativ cu țările vestice, mai au de învățat în domeniul de HR?

Cred că domeniul HR este unul complex și orice companie are de învățat în permanență pentru a ține pasul cu nevoile care apar în interiorul organizațiilor. Țările vestice probabil au avantajul experienței, conceptul de HR, așa cum îl știm noi acum fiind adus în România de companiile cu origine vestică, însă nu cred că în momentul de față mai există vreo prăpastie pe care noi ar trebui să o diminuăm. Cred că avem cu toții același tip de barcă, doar valurile pe care le întâmpinăm în drum sunt diferite, și aici mă gândesc la diferitele contextele sociale, economice etc.


8. Pentru final, care sunt cele mai importante calități ale unui om de HR?

HR - ul e o arie minunată, cu multe provocări care te ajută să te cunoști pe tine ca persoană mai bine și care iți permite să aduci o contribuție semnificativă în contextul profesional prin valorile pe care le ai la nivel de individ. Acesta este și motivul pentru care e atât de fain și în același timp atât de greu să gestionezi acest rol: trebuie să asculți și să înțelegi perspective și nevoi diferite, și să găsești, cu ajutorul proprilor tale filtre, soluția care să le înglobeze pe toate.

Dacă ar fi să fac o comparație, cred că activitatea omului de HR se aseamănă cu proba bârnei în gimnastică – și e foarte ușor să pici într-o extremă sau alta. Cea mai mare provocare a mea este să găsesc acea balanță perfectă și din acest motiv cred că un om de HR trebuie să asculte, să fie deschis la perspective și idei noi, să își cunoască foarte bine aspirațiile și limitele; doar în felul acesta poate găsi echilibrul de care avem mare nevoie pe bârna pe care ne aflăm zilnic.Rebecca Chincea