Feedback-ul după interviu - De ce este atât de important?

De ce este atât de important feedback-ul oferit după interviu?

 

Câștigăm încredere în mod consecvent prin competență, caracter, colaborare și credibilitatea pe care le-o oferim celor din jur. Ne dorim ca fiecare aplicant, fiecare candidat care participă la un interviu în cadrul companiei, să aibă încredere că îl informăm și îl ținem la curent cu detaliile legate de întreg procesul de recrutare.

Să oferi feedback după interviu tuturor candidaților e o bună practică și aduce beneficii pe termen lung de ambele părți. Este de la sine înțeles că nu poți oferi feedback fiecărui aplicant la rol mai ales în cazul în care vorbim despre o corporație unde numărul de angajați este unul foarte mare, numărul de poziții disponibile sunt numeroase dar și numărul de aplicanți pentru rolurile vacante este destul de ridicat. Însă, dacă cineva își alocă timp pentru un interviu, atunci este necesar să îi oferim feedback.

Întotdeauna cei care aplică pentru rolurile respective, cu precădere cei invitați în interviuri așteaptă un răspuns din partea ta astfel încât să știe dacă au obținut job-ul mult dorit, dacă trebuie să își îndeplinească unele skill-uri, sau dacă trebuie să se orienteze spre altceva. Prin acest lucru demonstrezi acelor aplicanți că ei contează că valorifici timpul lor, că ți-ai alocat timp să îi evaluezi și să le răspunzi. Chiar și din acest segment al conversației poți începe consolidarea unei relații profesionale cu posibili viitori colegi. Totodată din punct de vedere al imaginii companiei, aceasta devine una credibilă, onestă și transparentă în ochii candidatului.


Cât de important este pentru tine ca viitorul coleg să aibă încredere în voi încă din timpul procesului de recrutare?

Atunci când pregătești feedback-ul pentru candidat este recomandat să îți aloci suficient timp, pentru a-ți construi argumentele, pentru a reuși să îi oferi informații cât mai relevante și cât mai utile. Candidații merită onestitate, iar dacă alegi să spui adevărul, le vei câștiga respectul.

Cum se dă acest feedback mult controversat?

În primul rând mulțumim candidatului pentru participarea la acel interviu și pentru faptul că ne-a oferit posibilitatea să îl cunoaștem. Ulterior îi transmitem decizia pe care am luat-o, fie că ne dorim să continuăm procesul împreună cu el, fie că procesul de recrutare s-a încheiat în momentul respectiv. Uneori această conversație este destul de greu de purtat, însă este una esențială. Încheie spunându-i candidatului cum ar putea folosi feedback-ul și oferă-i informații care îl pot ajuta să se dezvolte.

Când lucrezi cu oameni este important să comunici rapid, structurat și cu entuziasm, de la programarea interviurilor până la oferta finală sau până la feedback-ul de respingere a candidatului.
Am întâlnit și situații în care feedback-ul vine destul de târziu sau poate chiar deloc. Desigur, nu este o situație tocmai plăcută însă, sunt determinat, sunt curios, devotat și vreau să mă asigur că primesc acel răspuns, așa că pun mâna pe telefon și sun! Am rămas uimit să aflu că uneori acest feedback mi-a fost transmis pe mail însă nu am verificat în ,,spam” sau uneori a fost vorba chiar de o eroare umană. Până la urmă cred că balanța înclină în ambele părți și atât timp cât ști care este scopul tău, ce crezi că te oprește să-l atingi?


Succes!