StartUp Career Eșecul. Primul tău pas spre reușită. -

Eșecul.
Primul tău pas
spre reușită.

 

Uneori, dăm greș și nici măcar nu dorim să admitem că a greși face parte din viață.

Oare o să meargă bine totul?

Ce mă fac dacă ceva nu o să fie în regulă?

Oare cum o să mă descurc dacă totul se va dovedi a fi un eșec?

Uneori, când ne gândim să ne apucăm de ceva nou, fie din proprie și candidă inițiativă, fie doar din dorința de a ne îndeplini visurile, pasiunile cele mai ascunse, poate, teama de greș își poate face și ea simțită prezența. Se-ntâmplă.
Mulți dintre noi avem pasiuni pe care le ținem bine închise în interior.
Mulți dintre noi avem o dorință sinceră și arzătoare să-ncepem ceva nou, un proiect, o afacere, o carte, orice ar fi.
Dar chiar și-așa, multe dintre aceste pasiuni, visuri, inițiative nu apucă niciodată lumina zilei de mâine dintr-un simplu și foarte des întâlnit motiv – teama. Teama de eșec. Teama de a ne asuma riscuri. Teama de a face greșeli.

Chiar și-așa, în ciuda tuturor acestor lucruri, chiar de nu va funcționa, tu tot vei avea anumite reușite, ca de exemplu:
• oportunitatea de a învăța cum să ieși din zona ta de confort și cum să te manifești într-o pasă cu care nu prea ești familiarizat
• șansa de a învăța cum să repari greșeli și, mai ales, cum să eviți să mai faci și altele similare, pe viitor
• ocazia de a învăța să aplici lucruri noi, să testezi, să administrezi anumite resurse etc.


Teama chiar poate duce și spre victorie, nu doar spre distrugere.
Riscurile chiar pot duce spre oportunități, nu doar spre șanse ratate.


Când eșuăm, ne facem griji că vom fi, poate, pedepsiți și ne simțim rușinați, astfel că ajungem să facem tot posibilul, disperați, să evităm alte nereușite. Dar nu trebuie să ajungă astfel. Primul pas este să depășim teama de greș și câțiva pași pot ajuta:

- Putem încerca să găsim beneficiile din eșecurile trecute sau, în alte cuvinte, să identificăm partea plină a paharului, cum spune vestita expresie

Toate experiențele negative au și anumite beneficii, chiar dacă ele pot fi greu de identificat sau de apreciat, mai ales în momentul în care eșecul se produce.
Ca să găsim beneficiile, putem să ne gândim la un eșec din trecut și să încercăm să ne gândim care ar putea fi lucrurile pe care le-am învățat din acea nereușită. De exemplu, dacă am ratat un deadline, dacă nu am prioritizat corespunzător niște sarcini alocate etc. Iar de aici, să ne întrebăm dacă am și făcut ceva pentru a evita ca eșecuri de acel tip să se mai repete, dacă am pus în aplicare anumite schimbări menite să ne ajute să obținem îmbunătățiri.


- Când eșecul devine posibil, să-ncercăm să-l privim ca pe o provocare
Să duci la bun sfârșit anumite sarcini, unele cu potențial de greș, este ceva aducător de stres. Dar putem alege cum să abordăm acest stres. Sau măcar să-ncercăm să-l abordăm diferit.


- Să ne purtăm frumos cu noi înșine atunci când întâmpinăm un eșec

Nu vor fi niciodată suficiente ore în zi pentru a face chiar maximum în fiecare proiect pe care-l întreprindem. Uneori, ne vom simți înghesuiți de timp, vom face o greșeală sau vom ajunge să (ne) dezamăgim. În astfel de momente, putem fi cu adevărat răi față de noi înșine. Sau putem alege să fim buni cu propriul sine, adoptând o atitudine care evită vinovăția, rușinea și stânjeneala.


Cu aceste ponturi în minte, putem să ne depășim ceva mai facil teama de greș, că ne aflăm la lucru sau acasă, că ne ocupăm de responsabilități profesionale sau personale.


Personal, am pornit, temătoare, de la call center, până la a ajunge astăzi să recrutez talente, să contribui la aducerea de oameni valoroși într-o companie, luptând pentru un HR cât mai curat și demn. De la o viață nu foarte darnică până nu demult, până la a ajunge să-mi câștig singură existența încă de la vârsta de 19 ani, timp în care studiam și încercam să devin cineva, intelectual vorbind. Încă greșesc, zi de zi, mai mult sau mai puțin, dar pentru că-mi doresc să învăț din greșelilele mele, reușesc.


Și să învăț din greșelile mele, dar și să am succes. Totul este posibil cu atitudinea potrivită.



Anisia Dumitrescu.