De ce milenialii schimbă joburile
mai des decât generațiile anterioare?
Milenialii s-au născut în era internetului și practic au fost alăptați cu telefonul în mână, pe când părinții lor și bunicii se adaptează mai greu la noile trenduri. Lumea în care s-au născut este mult mai deschisă la nou, democrație, dar mai ales la un nou mediu social și politic. Joburile lor sunt diferite de cele ale generațiilor anterioare, iar ideile și modul lor de răspuns la stimulii exteriori diferă la rândul lor. De aceea, vom face o paralelă între mileniali și generațiile anterioare.
- Părinții noștri au fost obișnuiți cu ideea că schimbarea unui job este o rușine, înseamnă neasumare sau lașitate, iar curajul sau ambiția este să ieși la pensie de la același job.
- Tinerii au nevoie de locuri de muncă unde să le fie puse în evidență anumite aptitudini și mai ales unde să aibă parte de colegi cu inteligență emoțională, tendința lor fiind să fie mai rebeli și să lupte pentru ceea ce cred, mai des doritori de schimbare și evoluție. Generațiile anterioare erau mult mai „ascultători” să zicem așa, nu își spuneau opiniile, nu își cer drepturile și nu sunt fani ai schimbărilor.
- Tinerii sunt cei care vin cu idei noi, vor flexibilitate și vor să schimbe sistemul spre mai bine, spre binele tuturor, lucru ce pe cei mai în vârstă îi sperie pentru că le amenință stabilitatea și ceea ce știau.Generațiile anterioare sunt refractare la nou în general și nu văd neapărat cu ochi buni toate aceste idei democratice și revoluționare ale milenialilor.
- Tinerii nu suportă orice. Au acces la informație, se informează permanent, își știu drepturile și nu mai acceptă lucruri nedrepte de la nimeni. Ei sunt cei care atunci când se enervează sau ajung la capătul puterilor își dau demisia fără regrete. Tot ei sunt cei care pleacă rapid de la un job unde nu se simt bine deoarece știu că au alte oportunități mai bune și sondează piața în permanență.
- Dacă generațiile X și Z se bazează pe emoții, temeri sau idei preconcepute cum ar fi „nu există vreo firmă mai bună, toți sunt la fel, în altă parte este și mai rău”, milenialii schimbă joburile în ideea că „oriunde altundeva este mai bine ca aici, o să fiu mult mai apreciat în altă firmă, caut oameni ca mine”. Ei lasă ceea ce cunosc în urmă și se avântă mai repede, dar și mai ușor în necunoscut.
Ce facem când aceste generații lucrează împreună? Facem tot posibilul să menținem pacea, să ținem angajații mulțumiți și motivați orice s-ar întâmpla, dar mai ales încercăm să ascultăm părerile ambelor tabere. Cu mierea atragi mai multe muște decât cu oțetul, vorba aceea din popor.
Păuna Oana
pentru StartUp Career