Deșeuri vs. Resurse - Cum poate fi simplicat procesul?

Deșeuri vs. Resurse

 

Puțini înțelegem cu adevărat ce înseamnă industria colectarii si reciclarii din România. Astfel pentru o mai buna viziune și înțelegere a acestui proces am vizitat cele mai mari companii de gestionare a deșeurilor.

Scopul acestora este sa recupereze materialele reutilizabile care urmează a fi revalorificate. În acest fel, managementul deseurilor se transforma în managementul resurselor, deseurile pot deveni o sursa de materie prima. Însă trebuie subliniat faptul ca prin industria actuala dintr-un total de 100 de tone de deșeu colectat, se recuperează aproximativ 5%. Prin recuperare se înțelege extragerea din deșeuri a resurselor ce pot fi refolosite( materialele reciclabile) prin sortarea manuala efectuata de către 15 persoane succesiv. Acestea trebuie alese manual deoarece majoritatea deșeurilor, în special cele municipale, sunt colectate la gramada de către cetățeni, cele reciclabile fiind amestecate cu cele biodegradabile și menajere.


Atat timp cat colectarea nu se face pe diferite fractii, aproximativ 95% din deseu nu se poate recicla urmând să fie incinerat sau sa ajungă în mediu.

PolyMore abordează problema sortării la rădăcina, făcând procesul mai eficient și mai puțin costisitor în centrele de gestionare a deșeurilor. Solutia noastra presupune detectarea gradului de contaminare al deseului reciclabil și ajuta companiile de gestionare sa determine si sa localizeze locurile în care deșeul este greșit colectat. Prototipul pe care l-am dezvoltat ia cadre în timp real din interiorul mașinii de salubrizare în timpul procesului de colectare și folosește o rețea neuronala pentru a determina dacă deșeurile sunt contaminate.

După dezvoltarea și monetizarea sistemului de detecție pe mașinile de colectare vom trece la partea de automatizare a procesului de sortare pe banda.

Ca și background avem ingineria, machine learning, biochimia și economia, echipa noastra fiind formata din Cristian Pogan, Iohana Macesanu, Victor Baerle, Vlad Mocanu și Vlad Adrian Ilie. Ne-am cunoscut și am început sa lucram la solutia noastra in cadrul pre acceleratorului de afaceri Innovation Labs, ediția 2020.

În prezent suntem în stadiul în care prototipul nostru urmează a fi montat la primul client. Aceasta reprezintă prima etapă de validare și aducere de valoare economică.

PolyMore Team