StartUp Career “...da daaaaaar, problema este că trebuie să... ” 😶‍🌫️ -

“...da daaaaaar,
problema este
că trebuie să... ”😶‍🌫️

 

Am prieteni care nu suportă cuvântul “trebuie”. Nici eu nu-l agreez, admit 🙋‍♀️
Totuși, dacă apuc, cumva, să-l folosesc, mă trezesc involuntar reformulându-mă 🙎‍♀️ Îmi aduc aminte imediat că, de fapt, chiar nu trebuie nimic.
Atunci când folosim “trebuie” cu privire la aspectele din viața proprie, deseori se-ntâmplă să rămânem cu sentimentul că nu facem suficient sau că, poate, nu suntem suficient de buni. În același timp, atunci când facem uz de cuvântul “trebuie” dar cu privire la cei din jurul nostru, e ca și cum nu le-am respecta capacitatea de a lua decizii singuri.
Și-atunci, gândiți-vă ce iese atunci când nu doar că folosim “trebuie”, dar mai adăugăm și cuvântul “problema”. Dublă încărcătură, oricare ar fi mesajul ce se dorește a fi transmis, de fapt.

Titlul articolului de astăzi este în același timp și una dintre frazele pe care le aud foarte des.

“Problema e că trebuie să...

❗ îmi schimb locul de muncă
❗ fac cumva să câștig mai mulți bani
❗ reușesc să fiu mereu un exemplu
❗ îmi îmbunătățesc constant rezultatele
❗ obțin acel job”
ș.a.m.d.

Ok, nimic de aici nu este greșit. Departe de ce mine gândul acesta.

Atunci când cineva îmi termină de povestit toate lucrurile acestea cu “problema este că eu trebuie să...”, involuntar aș spune, vine și rândul meu să-ntreb: “Dar de ce spui asta? ”

Ce se întâmplă mai departe?

Vă mărturisesc că urmează un regal al motivelor și aproape toate motivele oferite sunt legate de această informație: “Cineva mi-a spus că eu ar trebui să... ”.
De multe ori, am observat și că acest “cineva” nu este o persoană în sine ci, de fapt, este vorba despre o presiune (una trend, din nefericire 😒) a vremurilor în care trăim, o apăsare care spune că trebuie să avem absolut totul și chiar și-așa, rămânând în continuare nemulțumiți.

De aici, ia naștere și diferența dintre a avea un job și a avea o carieră. Ce este diferit, de fapt?
🎯 Scopul nostru este.

De ce te ridici din pat, în fiecare zi, pentru a face ceea ce faci?

❓ pentru salariu
❓ pentru prestigiu
❓ din rutină
❓ dintr-un automatism
❓ pentru că ai fost învățat/-ă că așa “trebuie”, că așa face “toată lumea”?

Întrebarea rămâne, cred, valabilă pentru cei care în dimineața ce va veni tot nu-și vor cunoaște/identifica scopul, din păcate 😣

Până la urmă...Chiar ați renunțat la ceea ce v-ați dorit pentru voi sau pur și simplu v-ați obișnuit să nu vă doriți nimic?
This is the question.

Eu zic să ne gândim mai bine și să-ncepem să-ndepărtăm din vocabularul nostru cuvântul “trebuie”. Nu doar că este greoi, dar atrage cu sine și apăsare.
Poate fi înlocuit cu “Am nevoie să.../Am nevoie de.../Îmi este necesar să.../M-ar ajuta mult să... ”.

Și nu în ultimul rând, să ne amintim totdeauna că ceea ce avem noi nevoie este ceea ce contează, iar acțiunile noastre ar trebui să vină mereu ca urmare a nevoilor și planurilor noastre, nicidecum ca urmare a ceea ce vor sau așteaptă ceilalți.
Cu atât mai puțin ca urmare a ceea ce alții consideră că “ar trebui” făcut.


Sunt Anisia, de “meserie” principală, OM.
Pe lângă asta, lucrez în Resursele Umane de peste 3 ani, recrutarea și consilierea în carieră fiind printre pasiunile mele. În plus, îmi place să și scriu.
Ce scriu?
Scriu recomandări utile, sfaturi, povestesc din experiențele trăite, împărtășesc idei și gânduri și sper sincer să ofer ceva bun facând-o.
V-a plăcut acest articol?
Urmăriți-mă pentru și mai multe, pe profilul meu aici 👉 Anisia Dumitrescu, dar și alături de partenerii mei de la StartUp Career. Pentru a nu rata noutățile noastre, apăsați clopoțelul pentru a fi notificați atunci când postăm din nou 🔔 Pe curând!