StartUp Career Cum poti lucra de oriunde pentru $200.000 / an -

Cum poti lucra de oriunde
pentru $200.000 / an

 

Sunt convins ca anul 2020 va fi amintit ca cel care a schimbat munca la distanta nu doar pentru romani, ci si pentru restul lumii.

Unul din efectele secundare ale pandemiei consta in expunerea mai multor companii la experienta de a angaja si de a lucra cu angajati din toata tara (sau toata lumea) si a depune eforturi reale pentru a face acest nou mod de lucru eficient. Aceasta experienta va fi vazuta ca o oportunitate pe viitor, mai ales de catre companiile care au nevoie de o crestere considerabila a numarului de angajati dar nu gasesc suficienta mana de lucru pe plan local.
Iar pentru tine asta inseamna atat mult mai multe oferte de angajare decat pana acum, cat si posibilitatea de a lucra de acasa (sau de oriunde doresti).

Daca te uiti putin peste anunturile angajatorilor "de top" cum le place lor sa isi spuna, vei vedea ca salariile pentru programatori nu se apropie nici pe departe de suma de care vorbesc eu. Sunt mai multe motive pentru asta.


Motivul nr. 1 - Model de business incompatibil

Primul ar fi modelul de business pe care majoritatea companiilor de IT din Romania il aplica. Si acela este modelul numit "agentie", prin care firma intermediaza proiecte din afara si ofera mana de lucru ieftina. Din moment ce "ieftin" este sufletul afacerii, iti va fi foarte greu sa obti un salariu mare lucrand pentru o astfel de firma.
Sfatul meu este sa cauti o firma care are la baza un alt model de business.

Motivul nr. 2 - Nu sti ce valoare generezi

Toate companiile din lume au nevoie de profit. E aerul pe care il respira. Iar munca ta ia parte la generarea de profit pentru compania care te angajeaza (sau cu care colaborezi). Pe de o parte, prin munca ta se creeza un oarecare venit pentru companie, dar si un cost; respectiv salariul pe care il obti in urma muncii prestate. Problema e ca majoritatea angajatiilor nu stiu care este venitul generat de munca lor, si respectiv nu au cum sa evalueze daca castiga mult sau putin. Dar daca ai sti cat venit generezi, ai putea negocia un salariu in baza sumei generate. De exemplu, daca firma vinde mai departe munca ta pentru $100.000... ar fi rezonabil sa iti plateasca tie 10%.
Dar pentru ca intr-o relatie angajat/angajator nu sti cat venit generezi, sau esti doar o piesa din angrenajul complet, solutia este sa schimbi unghiul din care privesti lucrurile. Si anume, sa vi cu o solutie generatoare de venit. Venind cu o solutie completa, ai la dispozitie toate cifrele de care ai nevoie. Si iti poti concentra atentia spre a veni cu o solutie generatoare de venituri mari din care sa poti negocia un procent substantial.

Motivul nr. 3 - E prea devreme

Daca motivul nr. 2 ti-a dar putin de gandit, urmatorul pas este sa evaluezi valoare pe care o poti genera in momentul asta. Este foarte posibil sa nu poti inca creea solutii complete care genereaza sume suficient de mari, si sa mai trebuiasca sa mai investesti in tine. Ca sa ajungi la $200.000 / an va trebui sa poti genera cel putin de 10 ori suma asta. Lucru care nu este foarte greu in IT.

Ce poti face acum?

Daca inca nu ai ajuns la suma pe care ti-o doresti, s-ar putea ca pasii de mai jos sa te ajute sa ajungi acolo in timp. In functie de unde esti acum, s-ar putea sa dureze mai mult sau mai putin, dar nu e imposibil.

  1. Invata limba engleza
  2. Cauta un mentor
  3. Invata sa gandesti programatic
  4. Concentreaza-te pe a genera valoare
  5. Invata sa-ti masori si sa-ti evaluezi munca
  6. Invata sa negociezi
  7. Invata sa pornesti un bunsiness de la zero
  8. Nu te opri niciodata

Succes!

BIO: Cezar Halmagean este fondatorul firmei Mix & Go SRL unde poti gasi un curs pentru a invata HTML gratuit.


StartUp Career