StartUp Career Ce poți face pentru ca angajatorii să-ți vadă CV-ul? -

Ce poți face
pentru ca angajatorii
să-ți vadă CV-ul?

 

Trebuie să privești acest document ca pe acel prim pas de făcut în procesul tău de căutare a unui loc de muncă.
Acest document este CV-ul
Pune-l la punct cum trebuie și ieși curajos cu el în marea de CV-uri, joburi, de angajatori și provocări profesionale.

Știm. Să scrii un CV poate fi o sarcină provocatoare.


Nu există o strategie anume de redactare a CV-urilor, una care să se aplice fiecărui job, fiecărui candidat sau care să fie pe placul tuturor angajatorilor.


Există, însă, metode încercate și adevărate care te pot ajuta să-ți scrii CV-ul astfel încât el să vorbească cel mai bine despre modul în care tu poți crea un real impact la următorul tău job. Deoarece acesta este rostul unui CV. Nu este vorba despre biografia noastră profesională. Nu este vorba doar despre ceea ce am făcut de-a lungul vieții, în locurile de muncă avute sau studiile făcute, proiectele întreprinse etc. Este vorba despre modul în care îi putem arăta unui angajator cum noi putem face diferența în rolul specific pentru care aplicăm, în cadrul companiei sale.


Cum poți să-ți creezi un CV care să fie remarcat de către angajatori, dacă te afli în căutarea unui loc de muncă și cum, în plus, ar putea CV-ul tău să te și conducă înspre obținerea de interviuri și mai apoi, înspre obținerea jobului dorit?

M-am gândit la câteva tips-uri aici.


- poți încerca să-ți adaptezi CV-ul la locul de muncă pentru care aplici


CV-ul unic nu mai este soluția. Există acele sistemele de screening al aplicanților, iar ele îți pot respinge automat CV-ul dacă el nu conține anumite cuvinte cheie.
Personal, nu mă declar deloc fan al acestor sisteme, atunci când vorbim, totuși, despre resursele umane; resping orice idee de robotizare, oricât de mare ar fi volumul de aplicanți/CV-uri/informații primite de către reprezentanții HR 😐


Pe termen lung, ai putea încerca să aplici la mai puține locuri de muncă pe zi, iar în restul timpului, ai putea să te ocupi, în schimb, de personalizarea CV-ului pentru fiecare job la care vei aplica, astfel încât el să se potrivească cât mai bine cu descrierea fiecărui rol vizat. Sau, cel puțin, ai putea pune la punct câteva versiuni ale CV-ului tău, toate adaptate la joburile la care vei aplica.


- poți alege să-ți prezenți rezultatele în CV


Este mult mai de impact să lași la vedere detalii despre ceea ce ai realizat cu adevărat, decât să optezi pentru o simplă și anostă înșiruire a responsabilităților de zi cu zi pe care le-ai avut sau încă le ai. Angajatorii vor să afle lucruri concrete despre ceea ce ai făcut, astfel încât să știe cum ai putea adăuga valoare companiei lor, dacă te-ai alătura lor.

- alege să-ți faci CV-ul ușor de citit


Pune-ți cele mai importante informații în prima parte a documentului și folosește, în redactare, bullet points, în loc de paragrafe greoaie și îndesate de informație.
Spațierea relaxată va atrage atenția asupra părților importante ale CV-ului tău.
Păstrează-ți CV-ul simplu, dar suficient de convingător pentru ca angajatorii să dorească să afle mai multe despre tine și după parcurgerea lui.


- oferă-i cititorului un motiv să te angajeze pe tine în locul unui alt candidat aspirant la același job


În calitatea ta de candidat, ce te face diferit, special?
De exemplu, dacă tu și un coleg de-al tău ați decide să aplicați pentru același job, ce te-ar face pe tine să te remarci față de colegul tău?
Să nu-ți fie teamă să te lauzi (cu atenție) cu realizările tale profesionale, cum ar fi cu un titlul de top performer în activitatea ta, cu câștigarea unui premiu în cadrul companiei tale sau cu participarea la un eveniment profesional important.

Să nu uităm.

CV-ul este prima impresie a angajatorului despre noi, candidații și, de aceea, trebuie să ne ocupăm mereu să găsim modalități de a ne distinge din multitudinea de aplicanți la joburile de interes pentru noi.

Pe lângă prezentarea abilităților tale forte, oferă-i angajatorului și o privire asupra modului în care chiar tu poți fi acea persoană care se potrivește culturii companiei sale.


Ce-aș mai adăuga, pe final, tot ca ponturi realmente practice:

• nu alege calea mai ușoară, dar înșelătoare – nu copia textele altora pentru a-ți crea propriul CV-ul, fii original; în plus, există marea și nefericita șansă ca angajatorii să mai fi văzut acel format sau chiar text
• include date exacte și verificabile în CV-ul tău – luni/ani/procente/sume, pentru fiecare job avut/studii efectuate/rezultate dobândite
• nu opta pentru prescurtări repetitive precum “etc., ș.a.m.d.” – ele pot lăsa impresia că te-ai cam grăbit să faci totul și că nu ai acordat cine știe ce atenție informațiilor furnizate în CV astfel încât acestea să convingă, să țină cititorul antrenat în parcurgerea lor
• fă rost de încă o pereche de ochi pentru a-ți vedea CV-ul cu care urmează să candidezi pentru jobul dorit; un feedback din exterior este mereu binevenit.

Să vă fie cu folos 😊



Anisia Dumitrescu.