StartUp Career Cât de important este start-ul în cariera ta -

Cât de important
este start-ul
în cariera ta

 

Pentru mine, omul care a început să lucreze încă din copilările, este important să știu că fac o muncă semnificativă, deci cu sens, că sunt apreciată și respectată.

Primul interviu într-o companie din Brașov a fost o dezamăgire totală. Când am fost sunată de HR mi s-a spus din start "Bună Mihaela". Mulți dintre voi știți cât de importantă este pentru mine atenția la detalii, mai ales că mă numesc Raluca, nu Mihaela de la Mihalcea (singura explicație pentru eroare).

Fiind la început de drum, am lăsat să treacă momentul stânjenitor și am ascultat-o până la final. Avea un speech ca la școală, părea că îl citește, nu era personal, era turuit și nu m-a atras deloc.

Discursul a fost unul simplu, fără nuanțe umane și nici măcar 1% empatie. Însă ceva mi-a atras atenția: atitudinea ei superioară față de mine, juniorul. Dovada momentului este clară, atât de mult m-a deranjat lipsa ei de profesionalism încât mi-am promis că eu nu voi fi vreodată astfel. Mai bine ies din HR decât să nu respect oamenii, indiferent de vârsta lor, de experiență, gen, naționalitate etc.

De aproximativ 10 ani lucrez în HR, zona de recrutare mai exact și sunt sigură că este în firea ficărui om acest caracter blând, empatic și înțelegător. Chiar dacă am trecut prin diverse experiențe negative, au existat și cele pozitive în care la final de interviu chiar am oferit feedback.

Îndemnul meu pentru fiecare om de HR la început de drum ar fi să nu se cramponeze de experiențe negative și să nu-și piardă încrederea în ei. Aceasta este doar o perioadă în care descoperi diverși oameni, diverse caractere, experimentezi și extragi doar ce e pozitiv și util.

Pentru a nu mă bloca în anumite situații, am început să urmăresc oameni relevanți din domeniul HR, iar celor care m-au inspirat le-am și scris mesaj pentru a afla ce sfaturi sau idei au pentru mine, omul la început de drum.

Oamenii care au în inimă sentimentul de contribuție vor fi deschiși să te ajute, implicit să te ghideze. Iubesc tot ceea ce fac, apreciez fiecare om și ajut prin orice mijloc. Nu refuz să ofer ajutor decât doar atunci când nu sunt respectată. Este ceva la care țin foarte mult.

Pentru mine, omul care a început să lucreze încă din copilările, este important să știu că fac o muncă semnificativă, deci cu sens, că sunt apreciată și respectată. Sunt mulți oameni care, deși au studii valoroase în spate, acceptă orice atitudine negativă din partea managerilor și nu fac nimic în acest sens. La final își pierd încrederea și stima de sine. De aceea sunt sigură că multe lucruri pornesc chiar din etapa de HR.

Atunci îți poți da seama dacă omul din fața ta merită să fie în echipa ta. Atunci poți scoate ce e important pentru tine, ce experiențe negative ai avut și ce nu vrei să se mai repete.

Deschide-te în fața lor, descoperă-te mai mult și gândește-te ce tolerezi și ce nu. Apoi va fi mai simplu să alegi. Așa că astăzi este important să fii omul care personalizează locul, interviul, atmosfera și experiența, atât ca recruiter, cât și ca angajat.

Interviul nu mai trebuie să fie cel clasic, spus pe de rost ca la școală, ci umanizat. De aici și importanța oamenilor care trec prin interviuri și-ți spun:
"WOW, nu m-am așteptat să fie o discuție atât de interesantă, în care să fii atentă la tot ce ți-am spus, la nevoile mele și la felul cum mă simt acum... . Chapeau!"

Pe final vreau să îți spun că fiecare om este important și merită tratat cu respect, empatie și obiectivitate. Numai așa vom avea cele mai frumoase și memorabile experiențe.

Cu drag și respect pentru oamenii de HR.

Același om pentru oameni,Raluca