Cât costă un vis? - Crâmpeie din viața unui antreprenor

Cât costă un vis?

 

Un kilogram de vise, vă rog! Împachetate în realitate, dacă se poate! Mulțumesc. Cât costă?! Așa de mult? Hmmmm…. Și totuși, dați-mi-le. Merită. Cred că o să facă mulți oameni fericiți!

(dialog între Visător și Antreprenor)


Privind la mine, cel de acum 8 luni, când mi-am luat curaj să creionez ideea StartUp Career mi-aș spune: “Nicu, visezi mult, pot ieși lucruri frumoase, dar știi că visele costă?” Adevărul este că nu știam cât va fi investiția, nu făcusem planificări financiare ale acestui proiect. Eu cuantificam totul în numărul de zâmbete ale oamenilor care își vor găsi un job în IT prin această platformă. Naivul din mine nu avea nimic în comun cu antreprenorul ancorat în realitatea economică. Aveam ceva economii, ca orice om care știe că e bine să aibe adunați niște bani, dar aceștia au ajuns doar pentru… ambalaj.

Poate că neștiința și naivitatea mea au făcut casă bună și mi-au dat cel mai bun element de capital = curajul de a începe! Tuturor visătorilor cu idei de business vă spun că entuziasmul este cel mai bun combustibil pentru idei de afaceri, dar nu plătește facturile.

Prin urmare, când am început să pun în aplicare ideea platformei StartUp Career au apărut primele cheltuielile de înființare a firmei, de crearea a brandului și înregistrarea lui la OSIM. Totul era sub control - aveam bani pentru ele din economii. Apoi a urmat crearea site-ului www.startupcareer.ro care materializa conceptul ce-l aveam în minte și avea ca scop transmiterea ideii și beneficiilor către oamenii care căutau un job în IT. Drum lung și anevoios a fost acesta de creare a site-ului. Peripeții și neînțelegeri, bani cheltuiți și rezultate…întârziate.


În etapa aceea am învățat că în afaceri, timpul chiar costă bani. Cu fiecare lună care trecea economiile mele se epuizau, dar pentru că nu vroiam să renunț la vis am apelat la “Zâna Măseluță” :) Fără să dau un dinte în schimb, am beneficiat de ExtraRol de la ING. Ca salariat într-o companie multinațională am primit condiții foarte avantajoase de descoperire de salariu.

Evident, nu a fost suficient ca să concretizez proiectul StartUp Career. A urmat un credit de nevoi personale, apoi al doilea…. 3,4,5 în total. M-aș fi oprit la 2 dacă nu simțeam că am un partener alături, care pe lângă faptul că-mi acorda finanțare chiar în aceeași zi în care făceam solicitarea, mă întreba de fiecare dată “cum merge afacerea?”. Erau deschiși și interesați de ideea mea, de etape și evoluție. Suportul celor de la ING a venit de fiecare dată chiar la momentul potrivit și rămân “jobenul cu praf magic” pentru mine, ca antreprenor. Povestea StartUp Career continuă cu noi capitole, surprize și lecții de viață.
Hai să ne auzim cu bine, la capăt de vise și la început de realitate.

“Crâmpeie din viața unui antreprenor”
Nicu Ogârcin