StartUp Career Anotimpul generozității poate fi chiar acesta 😊🍂 -

Anotimpul generozității
poate fi
chiar acesta 😊🍂

 

Astăzi nu mai vreau să vorbesc nici despre LinkedIn, nici despre CV-uri, nici despre joburi. Timeout puțin.
Astăzi m-am decis să vorbesc despre GENEROZITATE. Dintre abilitățile soft, așa cum le cunoaștem din limbajul organizațional, bunătatea este cea supremă dintre ele, toate.
Nu confundați bunătatea cu slăbiciunea. Bunătatea este un punct forte, este simplă și nepretențioasă, influențează și inspiră frumos.
Cred în bunătate. Ea încă există. În unii dintre noi, ea trăiește puternic, în alții, mai slab. Mai există și aceia în care ea mai pâlpâie încă, ca o lumânare ce se încăpățânează să nu se stingă.
În aceeași măsură, cred că bunătatea poate fi mereu readusă la suprafață.
Primiți deschis actele de bunătate făcute de ceilalți și vă veți regăsi practicându-le, simțind aceeași liniște în interior.

Oamenii care primesc bunătate din partea celor din jurul lor au demonstrat mereu că pot fi capabili de a răspunde identic, de a da naștere și a crește apoi un sentiment de camaraderie, de autocontrol și mai ales, un semnificativ nivel de fericire.
Fiecare act de generozitate, cât de mic, poate avea un impact. Cheia stă în a accepta că-i putem influența pozitiv pe cei din jurul nostru, fie că suntem la birou, fie că ne aflăm acasă, cu cei mai dragi nouă.


Nu-mi pasă dacă sună sau nu a clișeu, însă chiar nu ne costă nimic să fim buni. Să-ncercăm măcar să fim. Mai departe, bunăvoința, bunătatea pot fi factori cu-adevărat importanți chiar și-n succesul nostru profesional, v-ați gândit vreodată la asta?
Îți cauți un nou job sau, pur și simplu, îți dorești să avansezi la actualul loc de muncă? Te invit să-ncerci acest exercițiu: fii bun, fii generos. Ar putea să te ajute mai mult decât ți-ai putea imagina și ți-ar putea servi ca un real ajutor în ascensiunea ta profesională.

Generozitatea nu este ceva ce ar trebui rezervat doar pentru familie, prieteni, apropiați; ea ar trebui să se extindă și-n rândul colegilor, colectivelor de la birou. Să practicăm generozitatea poate să ne ajute să ajungem la un impact pozitiv asupra business-ului angajatorului nostru și va aduce lucruri bune atât acestuia, cât și nouă, angajaților care am contribuit la atingerea acelui impact pozitiv.
Putem vedea singuri cum într-o echipă respectuoasă, binevoitoare, cu colegi generoși, va exista mereu un plus de energie, de motivație și de entuziasm în a învăța mai mult, o extra satisfacție față de jobul propriu și mult mai multă implicare la nivelul întregii companii angajatoare.
Generozitatea poate energiza o echipă, poate aduce extra moralitate și implicare, așadar. De asemenea, ea îi dă naștere, la rândul ei, încrederii.

Există atâtea feluri în care ne putem exprima generozitatea, bunătatea, cum doriți voi s-o numiți:


- ne aflăm într-o întâlnire, la birou – să permitem altei persoane să vorbească înaintea noastră
- echipa noastră are foarte mult de lucru – să ajutăm un coleg să-și ducă munca la bun sfârșit, în timp util, să-i dăm o mână de ajutor
- să ne arătăm dispuși să ascultăm mai întâi, iar apoi, să-ntrebăm cum putem ajuta
- să recunoaștem deschis și public contribuțiile celorlalți
- dacă avem o informație utilă, s-o împărțim și cu ceilalți colegi
- să zâmbim cuiva, fie și printr-o cameră web, dacă nu o putem face în persoană
- să-i susținem unui coleg ideile și s-o facem și public, să-i arătăm cât credem în el
- să-ntrebăm un simplu “Ce mai faci?”, măcar atât.

Oricare dintre aceste idei ar trebui să vină din noi, nu să reprezinte un efort. Dacă până acum nu obișnuiai să le practici, nu este niciodată prea târziu să-ncepi să o faci.
Generozitatea, veți vedea, este contagioasă. Ea îi va ajuta pe ceilalți să te ajute, și ei, pe tine. Vor vedea în ceea ce ai făcut tu pentru ei, inițial, un real model. În plus, ajutorul reciproc le va oferi celorlalți un confort și liniștea că se va putea repeta și-n viitor un anumit gest bun.
Fiecare dintre noi poate să aleagă dacă să fie sau nu generos cu ceilalți.
Eu vă invit să alegeți să fiți. Să fim cu toții mai buni. Și nu, nu o spun pentru că vine Crăciunul sau pentru că cineva mă roagă să fac, o spun pentru că o practic involuntar și, atunci când observ și un rezultat, nu există un sentiment mai bun de trăit, o recompensă mai mare pentru mine.


Alegerea de a fi buni cu cei din jurul nostru ne poate ajuta să avem succes în multe feluri, chiar și dincolo de locul de muncă. Ne poate ajuta să fim mai fericiți, să fim persoane mai sănătoase, la modul general vorbind.


Astăzi îmi permit să vă invit și pe voi să faceți un lucru generos pentru cineva din apropierea voastră. Oferiți din ceea ce aveți voi pozitiv și vă rog, nu așteptați nimic înapoi.
Dacă va fi, totuși, să și primiți, va fi pentru că așa s-au așezat natural lucrurile. Efortul nu are nicio conexiune cu bunătatea ce trăiește în noi. Aceasta se manifestă natural, acolo unde există și înfrumusețează totul în jurul ei.



Anisia Dumitrescu.