StartUp Career Drepturile angajatului -

Drepturile
angajatului

 

Este foarte important să îți știi drepturile și îndatoririle și să citești cu grijă contractul de muncă, pentru a evita abuzurile. Citește fișa postului și fii informat cu privire la îndatoririle tale la job.

Ce drepturi trebuie neapărat să cunoști ca angajat?

Cunoașterea drepturilor și obligațiilor angajatului, dar și a prevederilor generale din Codul Muncii ne poate scuti de multe ori de situații neplăcute, dispute la job sau chiar litigii. Voi încerca să îți prezint principalele drepturi pe care le ai ca angajat pentru a fi informat când vine vorba de aspecte juridice.


DREPTUL LA SALARIZARE

Codul Muncii începe prin enumerarea drepturilor și obligațiilor cu cel mai important aspect: dreptul la salarizare pentru munca depusă (Art.39, al.1). Așadar, pe baza contractului de muncă vei primi cel puțin o dată pe lună contraprestația muncii depuse de tine. Angajatorul tău nu îți poate oferi un salariu mai mic decât salariul minim pe economie stabilit prin hotărâre guvernamentală (ultima reglementare din octombrie 2021 a stabilit că salariul minim BRUT pentru anul 2022 este de 2550 lei). Tot atunci s-a eliminat diferențierea salariului minim pentru persoane cu studii superioare. Totodată, poți primi salariul minim brut doar pentru maxim 24 de luni. După încheierea acestei perioade, angajatorul tău este obligat să te încadreze la un salariu de baza superior salariului minim.

DREPTUL LA COMPENSAREA ORELOR SUPLIMENTARE

Un alt aspect important pe care TREBUIE să îl cunoști este compensarea muncii suplimentare (Art.122). Durata orelor de muncă (ce include și orele suplimentare) nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, cu excepția situațiilor urgente. Recompensarea acestor ore suplimentare se face fie prin ore libere plătite sau prin spor la salariu.

De ținut minte: conform Codului Muncii, dacă prima variantă de recompensare, anume acordarea numărului corespunzător de ore libere plătite (în următoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea lor) nu este fezabilă, se apelează la oferirea unui spor de salariu. Acest spor la salariu nu poate fi mai mic de 75% din salariu de bază .

Nerespectarea sistemului de recompensare poate fi amendată cu amenzi de la 1500 la 3000 de lei pentru fiecare persoană identificată că prestează muncă suplimentară.


DREPTUL LA CONCEDIU DE ODIHNĂ

Art.145, al.1.: “Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.” Dacă nu îți iei aceste 20 de zile de concediu pe perioada unui an, angajatorul tău este obligat să îți ofere posibilitatea de a beneficia de acest număr de zile în termen de 18 luni începând cu anul următor. Compensarea în bani a zilelor de concediu de care nu s-a beneficiat se face doar în cazul încetării contractului de muncă.

În afara acestor 20 de zile de concediu, ai dreptul la zile de repaus săptămânal, zile libere luate pentru evenimente familiale deosebite și zile libere legale.

Zilele libere legale ale anului 2022 sunt:

● 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
● 22 aprilie: Vinerea Mare
● 24 aprilie: Paștele Ortodox
● 25 aprilie: Paștele Ortodox
● 1 mai: Ziua Muncii
● 1 iunie: Ziua Copilului
● 12 iunie: Rusalii
● 13 iunie: Rusalii
● 15 august: Adormirea Maicii Domnului
● 30 noiembrie: Sfântul Andrei
● 1 decembrie: Ziua Națională a României
● 2 decembrie: zi acordată suplimentar
● 25 decembrie: Crăciunul
● 26 decembrie: Crăciunul

Evenimente și situații deosebite:

● căsătoria salariatului: 5 zile
● căsătoria unui copil al salariatului: 2 zile
● nașterea unui copil: 5 zile (acordat tatalui)
● decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor: 3 zile
● decesul bunicilor, fraților, surorilor: 1 zi
● donatorii de sânge: 1 zi
● schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate: 5 zile
● 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior

Dacă lucrezi în timpul zilelor libere legale, atunci angajatorul tău este obligat să îți plătească dublu orele suplimentare lucrate.

Iată ce ar mai trebui să știi despre timpul legal de muncă: dacă ești angajat full-time poți lucra cel mult 40 de ore pe săptămână; dacă ai între 16 și 18 ani, 30 de ore pe săptămână.

Dacă lucrezi între orele 22 și 6 dimineața, angajatorul tău este obligat să îți facă un program de lucru mai scurt cu o oră față de durata normală (acest lucru neafectand salariul tău). De asemenea este obligat să îți plătească un spor de noapte în valoare de 25% din salariul de bază.

Este foarte important să îți știi drepturile și îndatoririle și să citești cu grijă contractul de muncă, pentru a evita abuzurile. Citește fișa postului și fii informat cu privire la îndatoririle tale la job. Dacă te simți nedreptățit la locul de muncă sau angajatorul tău nu respectă legea, poți reclama asta la ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă).

Acum că îți cunoști mai bine drepturile, nu neglija și cunoașterea obligațiilor ca angajat. Alege să fii informat!


Bianca Bîrsan
Content Writer at StartUp Career.