StartUp Career 7 joburi care vor dispărea până în 2032 -

7 joburi
care vor dispărea
până în 2032

 

Toate schimbările ce vor apărea în câmpul muncii vor fi graduale, progresive și îți vor permite să evoluezi în orice direcție îți dorești tu. Cariera este precum o grădină: nu ești obligat să crești o singură specie de plantă în grădina ta. Nu ești obligat să ai un singur job în toată cariera ta.

Primele joburi au apărut acum mii de ani, când triburile nomade au început să crească păsări și animale domesticite și au renunțat la vânat. În prezent lumea este într-o continuă evoluție și tehnologiile moderne se impun tot mai accelerat în societatea modernă.

Multe joburi au dispărut deja în ultimele decenii: telegrafiștii, centraliștii, birjarii și anumite meserii din sfera agriculturii, precum: grăjdar, potcovar, fierar și multe altele. Acestea s-au pierdut odată cu abandonarea în trecut a vechilor munci și obiceiuri.

Dezvoltarea continuă a economiei a atras după sine consecințe în sectorul forței de muncă: oamenii sunt înlocuiți de roboți. Pe termen lung, dinamica joburilor este în primul rând influențată de sistemul de învățământ, care în ultimele decenii se concentrează tot mai mult pe pregătirea studenților în specializări precum robotica, programarea și dezvoltarea hardware.

Chiar dacă pe termen scurt lucrurile se mișcă mai încet, trebuie să fii mereu pregătit pentru o schimbare în carieră.

Ai mai jos o listă de joburi care vor fi pe cale de dispariție în următorul deceniu:

1. Casier

Va fi înlocuit de: self-checkouts

În multe magazine deja există opțiunea de self checkout, lucru care a dus la scurtarea timpului de așteptare al clienților. Înlocuirea casierilor cu roboții nu va veni ca o amenințare, ci mai degrabă ca o transformare.

Singurul aspect care necesită mai multă atenție este securitatea și riscurile de fraudă. Un astfel de sistem a fost deja implementat în Japonia și este încă în teste.


2. Șofer

Va fi înlocuit de: mașini care se conduc singure

Inteligența artificială va fi curând suficient de dezvoltată ca să înlocuiască șoferii. Marele impediment este rezolvarea problemelor etice, precum "Dilema Trenului" (Ai sacrifica o persoană pentru a salva cinci?), pe care un robot nu le poate discerne încă. TESLA și Hyundai deja fac cercetări în acest sens. De asemenea, și Apple urmărește să lanseze prima mașină care se conduce singură. Mașinile autonome vor fi capabile să detecteze alte vehicule sau persoane din jurul lor și vor fi capabile să frâneze calm și treptat respectând distanța corespunzătoare. Alte dotări de care vor dispune mașinile sunt: radare, cameră, GPS și codificator de roți.

3. Manipulant/Picker (lucrători în depozit)

Va fi înlocuit de: roboți automați

Există deja depozite mari în China care nu mai au nevoie muncitori angajați deoarece roboții transportă marfa, o încarcă și o depozitează singuri. Pandemia a crescut volumul comerțului online și pentru a ține pasul cu comenzile și livrarea rapidă, automatizarea logistică și AI-ul este de mare ajutor. În depozitele Nike și Decathlon din China roboții se deplasează în jurul depozitului, sunt ghidați de coduri QR și cu ajutorul inteligenței artificiale iau decizii cu privire la ce traseu să parcurgă până la destinație. Acești roboți devin mai eficienți odată cu îmbunătățirea algoritmilor și contribuie constant la reducerea costurilor forței de muncă și a erorilor umane.


4. Agent de turism

Va fi înlocuit de: Software-uri specializate în turism

În prezent agenții de turism sunt necesari doar pentru oamenii care nu au reușit să se adapteze noilor tehnologii. Industria turismului s-a dezvoltat atât de mult încât acum oricine poate să își cumpere singur bilet de avion, poate să își rezerve singur o cameră de hotel și să își plănuiască o vacanță, fără ajutorul unui agent de turism. În viitor un software îți va spune estimări ale scăderii prețurilor viitoare, te va avertiza când se apropie creșteri de preț și ce zboruri low-cost poți să bookui din timp. Chiar și acum Google Maps estimează prețul unui bilet de avion pentru călătoriile pe distanțe lungi și te redirecționează la Google Flights.

5. Agent de vânzări prin telefon/operatorii call center

Va fi înlocuit de: operatori roboți

Industria telemarketing-ului va rămâne în viață, doar că oamenii vor fi înlocuiți în mod evident de roboți. În timpul pandemiei, apelurile către call center-uri au crescut de la 10% la 35%, lucru care a condus la accelerarea automatizării serviciilor de call-center. Oamenii care au nevoie de asistență pentru o factură sau un extras bancar, intră chiar și astăzi în legătură cu un robot. La fel se întâmplă și în cazul companiilor de telecomunicații. Un software poate fi învățat să imite empatia, emoția și este imposibil de enervat, ceea ce îl face entitatea potrivită să interacționeze cu publicul.


6. Ospătar la cafenele și restaurante

Va fi înlocuit de: robot cu inteligență artificială

Chelnerii roboți vor înlocui ospătarii pentru a face față situațiilor stresante în cafenele și restaurante. Odată cu reducerea forței de muncă, valul de automatizare câștigă avantaj. Tehnologia restaurantelor continuă să evolueze în fiecare zi și se va schimba semnificativ în viitorul apropiat datorită soluțiilor moderne. Acest concept a fost deja implementat în Marea Britanie, China, Japonia, Singapore și multe alte țări.


7. Bibliotecar

Va fi înlocuit de: motoare de căutare și arhive digitale

Jobul bibliotecarului este acela de a-ți indica o sursă corectă pentru ceea ce cauți și cel mai important, de a gestiona colecții imense de cărți cu o acuratețe remarcabilă. În prezent există numeroase motoare de căutare online în bibliotecile universităților care au automatizat procesul de căutare și au înlocuit munca umană. Serviciile precum Google Books sau altele similare, îmbunătățesc procesul de digitalizare al bibliotecilor permițând oamenilor să citească gratis sau contra cost orice carte își doresc din toată lumea.

Dacă ai unul dintre aceste joburi, nu te descuraja! Toate schimbările ce vor apărea în câmpul muncii vor fi graduale, progresive și îți vor permite să evoluezi în orice direcție îți dorești tu. Cariera este precum o grădina: nu ești obligat să crești o singură specie de plantă în grădina ta. Nu ești obligat să ai un singur job în toată cariera ta.


Bianca Bîrsan
Content Writer at StartUp Career.