StartUp Career 5 semne că facultatea pe care ai ales-o nu ți se potrivește -

5 semne că facultatea
pe care ai ales-o
nu ți se potrivește

 

Indiferent de factorii care te-au ajutat să te decizi în alegerea facultății, odată cu începerea anului universitar, s-ar putea să faci o constatare nefericită: nu ai făcut alegerea cea mai potrivită.

Alegerea specializării la facultate este o decizie importantă, care nu definește doar întreaga ta experiență universitară, ci are și un impact asupra carierei tale. Cu toate acestea, indiferent de factorii care te-au ajutat să te decizi în alegerea facultății, odată cu începerea anului universitar, s-ar putea să faci o constatare nefericită: nu ai făcut alegerea cea mai potrivită. În primul rând, dacă încă ești confuz cu privire la situația ta, este un semn clar că ești înscris la o specializare nepotrivită și cea mai bună modalitate de a o rezolva este să îți reevaluezi opțiunile. Iată câteva semne că nu te afli unde ar trebui să fii:


1. Nu te poți concentra și ești dezinteresat

Chiar dacă participi la cursuri sau seminarii, ești constant distras în timpul orelor, toate îți par plictisitoare, iar atenția ta este tot mai redusă. Nu mai simți entuziasm nici când te lovești de probleme noi sau când dai de un task dificil, iar temele pentru acasă devin o povară și nu îți stârnesc deloc interesul. Chiulești din ce în ce mai des sau nici măcar nu îți mai amintești când ai fost ultima dată la un curs? Atunci e clar că nu ți se potrivește facultatea pe care ai ales-o.

2. Stres și nemulțumire

Se întâmplă ca toți studenții să se simtă uneori nemulțumiți când vine vorba de mediul universitar. Fie că e vorba de un examen dificil sau un profesor exigent, toți am simțit asta cândva. Dar în momentul când tot ce simți este doar nemulțumire, este un semn de avertisment că ești la facultatea greșită. Un astfel de semn nu trebuie ignorat, deoarece produce efecte negative asupra sănătății tale mentale, lucru care te poate afecta pe termen lung. Evita stresul și supărarea și începe să te gândești să-ți schimbi parcursul educațional!


3. Nu te vezi lucrând în acest domeniu

Unul dintre cele mai mari semnale de alarmă când vine vorba de alegerea corectă a facultății este acela când te simți reticent în a-ți căuta un loc de muncă relevant, deoarece nu te poți vedea urmând o carieră care să aibă legătură cu domeniul pe care l-ai ales.


4. Ai ales facultatea doar pentru a face bani

Nu este nimic greșit să iei în considerare câștigurile tale viitoare atunci când îți alegi facultatea, dar ține cont că dacă ăsta e singurul lucru care te-a motivat este posibil să nu fie suficient pentru a avea succes. Banii pot însemna siguranță și ar putea deschide multe uși, dar ceea ce face diferența de fapt este bunăstarea ta generală. Din moment ce nu poți cumpăra fericirea, de ce să nu alegi o specializare universitară care îți poate oferi o carieră care te va face fericit pentru tot restul vieții tale?


5. Nu ai intrat unde ți-ai dorit, dar ai acceptat “varianta de rezervă”

Nu te mulțumi niciodată cu puțin și nu fă nici un pas înapoi doar din cauza comodității sau a opiniilor altora! Dacă ești hotărât să faci ceva, nu lăsa circumstanțele să îți stea în cale. Universitatea nu este doar o perioadă în care dobândești cunoștințe care să-ți servească în drumul tău profesional, ci și perioada în care afli cine ești, în care îți faci prieteni și în care te bucuri de viață înainte ca stresul vieții de adult să se instaleze.

Așadar, este important să alegi facultatea pe care vrei să o urmezi în special în funcție de ceea ce te definește ca persoană: valori, abilități, dorințe și multe altele. Dacă îți este greu să alegi facultatea, nu ezita niciodată să ceri ajutor și nu permite nimănui să pună presiune pe tine! Pasiunea ta este prioritară, nu ceea ce își doresc oamenii de la tine! Așa că alege inteligent și salvează-te de posibilele consecințe pe termen lung!


Uite ce spun câteva dintre persoanele pe care le-am intervievat:

“Am intrat la Facultatea de Business, aceasta fiind a doua mea opțiune. Nu intrasem la prima facultate aleasă, însă am vrut să dau o șansă și altui domeniu care mă interesa, fiind încă nesigură pe planurile mele de viitor. Din prima zi de facultate m-am împrietenit cu noii colegi, am cunoscut profesorii și am participat cu seriozitate la cursuri și seminare. Aveam note foarte bune și îmi plăceau oamenii cu care eram înconjurată, însă mi-am dat seama că acest drum nu este pentru mine în momentul în care a trebuit să fac mai mult decât să învăț bine și să mă duc la facultate. Materiile de profil nu reprezentau un interes pentru mine. Nu interacționam la cursuri și nu aveam nici o întrebare de pus, spre deosebire de colegii mei care erau curioși să învețe cât mai multe lucruri noi. Atunci a fost primul semn că nu sunt la facultatea potrivită. Am ales să aplic din nou la prima mea opțiune în anul ce urma- și am intrat. Atitudinea mea a fost complet diferită când am început studiile la facultatea pe care voiam inițial să o urmez. Atunci mi-am confirmat că sunt în locul potrivit și nu toate lucrurile trebuie să îți iasă bine din prima pentru că orice încercare e o experiență de viață.” - Anamaria, studentă la Facultatea de tehnică dentară

“Am urmat cursurile Facultății de Instalații ale Universității Tehnice din Cluj, dar mi-am dat seama că aceasta nu a fost alegerea optimă pentru mine, întrucât nu m-au atras subiectele de discuții și materia predată. Am realizat asta abia în anul 2 și am decis să renunț pentru a începe o nouă facultate, unde, mai apoi, am avut sentimentul de apartenență la acel grup de studenți, sentiment care a lipsit cu desăvârșire în cadrul primei facultăți, fiind un motiv principal pentru care am ales să nu continui acolo.” - Rareș, student la Facultatea de istorie

“Cred că am realizat faptul că nu urmez facultatea potrivită pentru mine încă din primul an de studii. Inițial am ales să urmez cursurile facultății de Litere. Am luat această decizie în principal prin prisma experienței mele de-a lungul liceului, engleza fiind una dintre materiile la care am excelat dintotdeauna. Trebuie să recunosc faptul că niciodată nu am rezonat în întregime cu ceea ce presupune această facultate și meseriile pe care aș putea să le practic în urma finalizării studiilor. Eram confuză și pierdută, nu aveam o idee conturată cu privire la ceea ce vreau să fac în viitor și ce mă definește pe mine cu adevărat. În primul an de studii am întâmpinat materii și profesori care mi-au stârnit curiozitatea, m-au captivat și m-au stimulat intelectual. Însă nu a fost niciodată o balanță echilibrată. Mă simțeam out of place și nu rezonam cu majoritatea materiilor. Am simțit nevoia de a face un pas înapoi și de a-mi regândi drumul în viață. După ce am analizat amănunțit opțiunile pe care le am și am înțeles ce presupune cariera de jurist și facultatea de Drept, am realizat faptul că era, într-adevăr, o carieră potrivită pentru mine.” - Cristiana, studentă la Facultatea de drept.

Da, știu, ești copleșit de multitudinea de informații, de ce spun colegii, părinții și profesorii, dar ia totuși o pauză scurtă și evaluează-te. Fii atent la lucrurile pe care le faci bine în primul rând și apoi, la ceea ce te pasionează. Încearcă să te gândești la ceva ce ai fi capabil să faci oricând, la orice oră, aceea va fi alegerea potrivită.


Bianca Bîrsan
Content Writer at StartUp Career.