StartUp Career 5 Motive pentru care merită să aplici la un internship -

5 Motive
pentru care merită
să aplici
la un internship

 

Un internship reprezintă un stagiu de practică oferit de către un angajator persoanelor în vârstă de cel puțin 16 ani, care sunt în căutare de mijloace de dezvoltare atât profesională, cât și personală, plătit sau neplătit, de obicei pe o perioadă determinată, cu durata între 2 și 6 luni.

V-ați pus vreodată întrebarea: “Cum pot câștiga experiența pe care un angajator o caută, dacă nu am activat în nici un domeniu de muncă?”

În continuarea articolului vă voi pune la dispoziție atât informații legate de beneficiile pe care un program de internship vi le poate oferi, cât și răspunsul la întrebarea de mai sus, care nu este una retorică!

Majoritatea ați auzit despre aceste programe, mai ales dacă sunteți activi pe piața muncii, dar ați dori o schimbare în ceea ce privește domeniul, dacă vă aflați pe băncile facultății sau dacă sunteți proaspăt absolvenți. Există păreri diferite referitoare la acest subiect, iar dacă v-ați gândit cu seriozitate să aplicați la un program de acest fel, însă nu cunoașteți destule informații, vă aflați în locul potrivit!

Ce este un internship?

Un internship reprezintă un stagiu de practică oferit de către un angajator persoanelor în vârstă de cel puțin 16 ani, care sunt în căutare de mijloace de dezvoltare atât profesională, cât și personală, plătit sau neplătit, de obicei pe o perioadă determinată, cu durata între 2 și 6 luni.

Aceste stagii de practică au evoluat de-a lungul secolului XX, termenul de “internship” fiind folosit în anii 1920, cu precădere în domeniul medical.

În zilele noastre, a ajuns să fie un termen folosit în multe contexte, fiind o metodă eficientă pentru a acumula experiența dorită într-un anumit domeniu, căreia i se oferă o valoare mai mare acum, decât în anii trecuți.

Iată 5 motive pentru care merită să aplici pentru un internship:

1. Lipsa de experiență reprezintă o barieră în a deveni angajați în domeniile de interes propriu. Principalul beneficiu pe care un internship îl oferă, în opinia mea, este experiența acumulată prin practică, care ulterior va fi implicit inserată în CV. În momentul în care un angajator vizualizează CV-urile potențialilor angajați, menționarea participării la stagiile de practică și internship sunt un important criteriu în luarea deciziilor.

2.Contactul cu piața forței de muncă: presupune întâlnirea fizică a stagiarului cu cerințele practice care sunt cerute în domeniul de muncă ales, oferindui-se condițiile propice și reale pentru a pune în aplicare informațiile teoretice pe care acesta le posedă, pregătind persoana să facă față task-urilor pe care le va avea de acum înainte,conturând-se o imagine de ansamblu asupra activității desfășurate în cadrul muncii.

3.Dezvoltarea abilităților: Fiind în cadrul unui internship, stagiarul se va afla sub îndrumarea persoanelor cu experiență vastă în domeniul ales, având ca beneficii atât dezvoltarea unor noi competențe specifice, precum lucrul în echipă, comunicare, rezolvare eficientă a problemelor, punctualitate, atenție, etc. Precum și sugestii de îmbunătățire a activității, pentru o bună dezvoltare personală și profesională.

4.Poate oferi o cale către domenii noi: însemnând că uneori, nu contează facultatea pe care ai terminat-o. Atunci când dorința proprie este de a face parte dintr-un alt domeniu, poți să fi terminat facultatea de Inginerie, dar să îți dorești să activezi în domenii precum design. Nu este nevoie decât de voință și perseverență pentru a ajunge acolo unde îți propui, iar internship-urile reprezintă o cale eficientă în atingerea scopurilor personale.

5.Posibilitatea unui loc de muncă permanent: La sfârșitul programului de internship, angajatorul poate transforma rolul tău de stagiar într-un rol de angajat permanent. Diferența dintre tine și ceilalți candidați este reprezentată de cât de bine cunoști ceea ce faci, și cât de dedicat ești.

Programele de internship reprezintă o metodă eficientă în ceea ce privește procesul de integrare a tinerilor studenți pe piața muncii, oferind oportunități vaste în domeniile alese și nu numai!

Ceea ce te diferențiază de ceilalți potențial angajați este voința și concentrarea atenției pe sarcinile pe care le ai, abilități care te pot conduce inevitabil către un job permanent. Nu uita să treci în CV fiecare stagiu de practică pe care l-ai urmat, și evident, toate sarcinile pe care le-ai avut de îndeplinit! Succes!


Andreea Diana Iloc
Content Writer at StartUp Career.