StartUp Career 5 FACTORI IMPORTANȚI ATUNCI CÂND ALEGI TEHNOLOGII DE RESURSE UMANE -

5 FACTORI IMPORTANȚI
ATUNCI CÂND ALEGI
TEHNOLOGII DE RESURSE UMANE

 

Alegerea tehnologiilor potrivite pentru resurse umane implică o cercetare amănunțită, prioritizarea nevoilor importante, considerarea costurilor totale, asigurarea unei implementări ușoare și oferirea de opțiuni de autoservire pentru angajați.

Alegerea tehnologiilor potrivite pentru resurse umane este esențială pentru eficiența și succesul unei organizații. De la menținerea autonomiei angajaților până la integrarea noilor soluții cu tehnologiile HR existente, iată cinci factori importanți pe care să-i iei în considerare:


1. Realizează o cercetare amănunțită:

Atunci când evaluezi tehnologii de resurse umane, este deosebit de important să efectuezi o cercetare detaliată.

Studii de caz și testimoniale: Caută studii de caz și testimoniale de la clienți care folosesc deja tehnologia respectivă. Acestea oferă o perspectivă reală asupra eficienței și beneficiilor potențiale.

Exemplu: Dacă o companie similară a înregistrat o îmbunătățire de 20% în procesele de recrutare folosind o anumită tehnologie, aceasta poate fi un indicator pozitiv.

Flexibilitatea și ușurința în schimbare: Verifică flexibilitatea soluției și capacitatea acesteia de a se adapta la schimbările viitoare. Dacă o soluție este greu de înlocuit sau integrat cu alte tehnologii, aceasta poate deveni o problemă pe termen lung.

Exemplu: O platformă modulară care permite adăugarea sau înlocuirea componentelor individuale fără a afecta întregul sistem.


2. Prioritizează nevoile importante:

O preocupare majoră atunci când construiești o rețea tehnologică HR este acoperirea tuturor funcțiilor de bază.

Gestionarea bugetului: Deoarece majoritatea departamentelor de HR au bugete limitate, este important să eviți cheltuielile inutile pe funcționalități avansate care nu sunt esențiale.

Exemplu: În loc să investești în software avansat de analiză de date, asigură-te mai întâi că ai un sistem eficient de management al personalului.


Listă de priorități: Creează o listă de „absolut necesare” pentru a putea alege software-ul care îndeplinește funcțiile de bază esențiale, cum ar fi gestionarea timpului, administrarea salariilor și managementul performanței.

Exemplu: Prioritizează un software care automatizează procesul de calcul al salariilor și reduce timpul de procesare.

3. Salvarea costurilor:

Costul este un factor crucial în alegerea oricărei tehnologii, în special a unui HRIS (Human Resource Information System).

Economii prin automatizare: Un HRIS bun poate oferi economii semnificative prin automatizarea sarcinilor de rutină ale personalului de HR, reducând astfel timpul și resursele necesare pentru aceste activități.

Exemplu: Automatizarea proceselor de onboarding poate reduce timpul de integrare a noilor angajați cu până la 50%.

Costul total de proprietate: Asigură-te că iei în considerare costul total de proprietate, care include nu doar prețul inițial de achiziție, dar și costurile de implementare, instruire, suport și întreținere.

Exemplu: O soluție mai scumpă la achiziție, dar cu costuri mai mici de întreținere și suport pe termen lung poate fi mai avantajoasă.


4. Implementare ușoară:

Înainte de a adăuga o nouă tehnologie, verifică flexibilitatea acesteia.

Minimizarea turbulențelor: Asigură-te că implementarea noii tehnologii nu va provoca probleme majore în fluxul de lucru al echipei. O interfață de utilizator diferită poate duce la scăderea eficienței dacă angajații nu se pot adapta rapid.

Exemplu: Alege o tehnologie cu o interfață intuitivă și similară cu cea a sistemelor utilizate deja de angajați.

Resurse de instruire: Asigură-te că resursele de instruire sunt complete și ușor de înțeles pentru angajați, pentru a facilita adaptarea și utilizarea eficientă a noilor tehnologii.

Exemplu: Tutoriale video, ghiduri detaliate și sesiuni de instruire interactive pot accelera procesul de învățare.

5. Opțiuni de autoservire pentru angajați:

Caută soluții integrate care oferă funcționalități de autoservire pentru angajați.

Gestionarea datelor de către angajați: Alege soluțiile care permit angajaților să gestioneze și să actualizeze propriile date. Acest lucru reduce munca redundantă și minimizează erorile.

Exemplu: Portaluri self-service care permit angajaților să își actualizeze datele personale, să solicite concedii sau să verifice istoricul de salarii.


Eficiență și acuratețe: Autoservirea angajaților asigură că informațiile sunt mereu corecte și actualizate, permițând personalului de HR să se concentreze pe activități mai importante, cum ar fi implicarea și retenția angajaților.

Exemplu: Un sistem care permite raportarea automată a orelor lucrate și a concediilor poate elimina erorile și reduce timpul alocat acestor procese.


În final, alegerea tehnologiilor potrivite pentru resurse umane implică o cercetare amănunțită, prioritizarea nevoilor importante, considerarea costurilor totale, asigurarea unei implementări ușoare și oferirea de opțiuni de autoservire pentru angajați. Acești factori contribuie la crearea unei rețele tehnologice HR eficiente și durabile.Mereuță Alessia