3 SFATURI
PENTRU A GESTIONA MAI BINE ECHIPELE
CARE LUCREAZĂ DE ACASĂ
Burnout. Renunțare tacită. Marea Demisioneală.
Implicarea angajaților este la un nivel minim. Potrivit mai multor studii realizate în ultimii ani, peste o treime dintre angajați (34%) au fost implicați în munca lor, iar 16% au fost neimplicați în mod activ în munca lor și la locul de muncă.
Ca director executiv, manager de proiect sau team leader acțiunile tale joacă un rol semnificativ în satisfacția generală, implicarea și dezvoltarea carierei a echipei tale. Și în timp ce tehnologia ajută la aproape toate aspectele unui business, inclusiv capacitatea de a lucra de la distanță poate crea o barieră atunci când vine vorba de managementul oamenilor. Comunicarea exclusiv prin tehnologie îngreunează gestionarea echipelor, promovarea relațiilor și dezvoltarea angajamentului.
Dacă echipa ta care lucrează de la distanță nu colaborează așa cum ai sperat, poți să schimbi acest lucru doar abordând o mentalitate diferită.
Concentrează-te pe ceea ce contează - oamenii tăi
Oamenii tăi sunt pe primul loc. Fără ei, munca nu este terminată niciodată. Respectă cei 3 C – comunicare, consecvență și colaborare.
Comunicarea necesită mai mult efort atunci când vine vorba de echipele care lucrează de la distanță. Cu mai puține sau fără oportunități de interacțiuni personale la locul de muncă, cum ar fi o poveste în sala de pauză sau o glumă la masa de prânz, este mai greu să construiești relații profunde. Comunicarea virtuală ar putea deveni formală și mai puțin personală, ceea ce îi poate face pe oameni să se simtă mai puțin conectați.
De aceea este important să ne concentrăm pe construirea de relații individuale. Încearcă să creezi o prioritate din a înțelege ce fel de persoană este fiecare dintre membrii echipei tale. Spre exemplu, ce îi motivează, cum le place să primească feedback și recunoaștere și cum să ofere feedback. De asemenea, ar trebui să programezi întâlniri 1 la 1 consecvente cu fiecare persoană în parte. Pornește camera și fă-ți un minut pentru a întreba ceva. Spre exemplu, cum a fost weekend-ul lor sau despre cina pe care ți-au spus că urmează să o facă. Nu îți fie teamă să împărtășești și din propriile tale povești personale. Membrii echipei te privesc ca pe un exemplu despre cum să comunici în persoană și în online, așa că stabilește un standard puternic pe care îl pot urma.
Respectă timpul fiecărui membru al echipei
Fii atent la timpul echipei tale și ai grijă cum setezi întâlniri și ședințe. Pune întâlnirile la punct și la programează-le astfel încât să oferi valoare. Dacă observi că membrii echipei lucrează la alte sarcini în timpul unei întâlniri recurente, reevaluează necesitatea, durata, gama de subiecte abordate și dacă toată lumea trebuie să fie prezentă.
De asemenea, ar trebui să optimizezi agendele pentru a salva timpul fiecărui participant. Oamenii lucrează din fusuri orare diferite, așa că fii atent când programezi ședințe. Dacă trebuie să programezi o întâlnire în timpul prânzului unor membri ai echipei, încurajează-i să ia prânzul mai devreme sau mai târziu. Arată că respecti timpul lor personal!
Stabilește limite și protejează-ți timpul. Blochează-ți calendarul pentru prânz, pauze și orele de lucru intense sau s-ar putea să te regăsești în întâlniri pe tot parcursul zilei. Astfel, nu vei mai avea timp pentru proiecte sau planificare. Încurajează-ți echipa să folosească strategii similare. Spre exemplu, s-ar putea renunța la unele întâlniri printr-un simplu mesaj sau un e-mail. O altă bună practică de luat în considerare este desemnarea unei zile pe săptămână drept „ziua fără întâlniri”. Aceasta va permite tuturor membrilor să lucreze fără întrerupere.
Folosește tehnologia în avantajul tău
Tehnologia ne oferă multe moduri de a comunica. Utilizează metoda cea mai potrivită scopului tău. Dacă o ședință este necesară pentru a face brainstorming sau pentru a preveni un e-mail prea lung, programeaz-o. Dacă un mesaj rapid pe Slack, Teams sau un alt instrument de mesagerie este mai potrivit, optează pentru asta.
Află cum preferă fiecare membru al echipei să comunice atunci când ai nevoie de un răspuns imediat și atunci când nu. Nu uita, atunci când utilizezi canale digitale, fii atent la tonul abordat pentru a preveni neînțelegerile. La nivel generațional, există nuanțe în comunicarea scrisă și chiar punctuația. Fii clar și atent când vine vorba de cu cine și cum comunici.
Într-o lume digitală, putem lucra de oriunde. Profită. Încurajează-ți echipa să facă același lucru și să se bucure de avantajele lucrului de la distanță. Autonomia le oferă flexibilitate și construiește încredere.
Odată ce adopți o mentalitate de lucru de la distanță la nivel executiv, alții vor urma. Acest lucru nu numai că va ajuta la menținerea unui mediu de lucru sănătos, dar va ajuta și compania să atragă și să rețină cele mai bune talente.