StartUp Career 10 întrebări pe care să ți le pui atunci când alegi o carieră -

10 întrebări pe care să ți le pui
atunci când alegi
o carieră

 

Indiferent de stadiul în care se află cariera ta, este important să îți evaluezi constant obiectivele profesionale, punctele forte și punctele slabe și cum se sincronizează viața personală cu cea profesională; deoarece întotdeauna o cariera potrivită te poate face mai fericit și mai productiv.

Cariera în viața unui adult este ceea ce îi definește identitatea, împlinirea personală, calitatea vieții, stilul de viață, veniturile și planul de pensionare. Am scris acest articol în ideea de a face o mică auto-reflecție cu privire la cele mai importante 10 întrebări pe care să ți le pui înainte să îți faci un plan de carieră.

Nu există răspunsuri corecte sau greșite, tot ceea ce contează este să fii sincer cu tine însuți și să cântărești bine răspunsurile pe care ți le dai. Iată întrebările:


1. Care sunt îndemânările și abilitățile mele?

Toată lumea are un set de competențe utile, dar multe dintre acestea pot fi dobândite și prin educație formală sau prin formare la locul de muncă. Este un avantaj să-ți explorezi oportunitățile în domeniile în care excelezi. Ține cont de punctele tale forte atunci când explorezi oportunitățile de carieră. Oferă valoare îndemânărilor tale, construindu-ți viața în jurul lor.

Află care sunt calificările tale: soft skills (cele dobândite prin experiența de viață, care sunt utile în mai multe domenii, de exemplu: conducerea și munca în echipă) și hard skills (dobândite direct prin cercetarea unui domeniu de activitate, de exemplu: operarea mașinilor sau însușirea unei limbi străine).

2. Îmi place să fac asta?

“Dacă-ţi place ceea ce faci, nu vei munci nici o singură zi din viaţa ta.” – spunea Confucius. Este foarte important să îți placă munca pe care o faci. Ca să poți cerceta diferite ocupații sau responsabilități profesionale, implică-te în stagii de practică sau internship-uri în cadrul cărora poți experimenta rolul de angajat în acel domeniu. S-ar putea să îți imaginezi că vei avea succes la un job pe care ți-l dorești, dar în momentul în care începi să lucrezi vei simți presiunea responsabilităților cum te copleșește.

Este primordial ca jobul tău să se potrivească personalității tale. Conform Teoriei Holland privind alegerea carierei, există 6 tipuri de personalitate atunci când vine vorba de locuri de muncă: convențională, realistă, socială, investigativă, artistică și antreprenorială și fiecare corespunde unor medii de lucru diferite. Află care îți aparține!


3. Care sunt obiectivele mele profesionale?

Vrei să fii antreprenor sau angajat? Corporatist sau freelancer? Plănuiești să te pensionezi repede, să lucrezi în slujba statului sau în mediul privat? Există multe profesii flexibile, de exemplu ca avocat poți lucra atât într-o corporație, cât și într-un cabinet personal sau în barou.

Interesează-te despre ce tip de carieră se potrivește obiectivelor tale. În același timp este important și să îți gestionezi timpul liber, ca să nu ajungi să te epuizezi sau să îți pierzi motivația în timp. Așadar găsește echilibrul ideal între viața profesională și cea privată.


4. Cât de importanți sunt banii pentru mine?

Unii angajați setează un venit bun ca principalul obiectiv de carieră, fie din motivul de a trăi independent, fie pentru a avea grijă de ceilalți (membrii familiei). Alții preferă stabilitatea la locul de muncă sau un ritm mai lent și mai puțin stresant, deci implicit o mai bună calitate a vieții. Interesează-te despre salariul mediu în cazul carierei pe care ți-o dorești ca să poți determina cum vrei să trăiești.

Alege un job cu oportunități de avansare, deoarece automat avansarea/promovarea în carieră implică și un salariu mai mare care poate să-ți aducă satisfacție. Poate întrebarea adiacentă acesteia trebuie să fie “ce m-ar face cu adevărat fericit?” Găsește ce îți aduce bucurie și transpune asta într-o carieră care ți-ar plăcea. De asemenea, este o idee bună să ai o viziune pe termen lung.


5. Cât de competitivă este piața muncii?

Unele locuri de muncă vor fi mai competitive decât altele din cauza ratelor de angajare și a locurilor de muncă vacante, precum și a culturii și mediului de lucru. Determinarea și motivația sunt factori-cheie pentru a reuși într-un domeniu competitiv. Cercetează cum este concurența în cariera pe care ți-o dorești și stabilește dacă ești dispus să o suporți.

Cu toate acestea, dacă ești cu adevărat pasionat de o carieră, nu lăsa concurența să fie un factor important. În general, Direcţia Judeţeană de Statistică a fiecărui județ sau Institutul Național de Statistică publică statistici cu privire la perspectivele de angajare pentru mai multe domenii. Cercetarea perspectivelor carierei potențiale te poate ajuta să planifici cum să obții un loc de muncă atunci când vei fi pregătit.

6. Prefer munca de birou, munca pe teren sau munca la distanță?

Flexibilitatea la locul de muncă poate fi atât benefică cât și descurajantă pentru angajat. Unele persoane se simt mai autodisciplinate și mai motivate când lucrează remote, în timp ce altele lucrează mai eficient în echipă sau în preajma altora. În contextul actual al schimbărilor rapide în mediul de lucru este foarte important să îți extinzi orizonturile.

Dacă preferi să fii singur când lucrezi, dar în același timp vrei să evadezi din zona de confort a casei tale sau nu ai posibilitatea și spațiul necesar de a lucra de acasă, există tot mai multe spații de coworking în multe orașe unde îți poți închiria propriul birou. Poți să mergi cu laptopul chiar și într-o cafenea, dacă te simți confortabil, să îți faci treaba în timp ce savurezi o cafea și o gustare.


7. Sunt de acord cu relocarea?

Deși relocarea nu este pentru toată lumea o opțiune ușor de ales, aceasta aduce un plus CV-ului și oferă un avantaj competitiv. Cu siguranță, această opțiune nu este pentru toată lumea întrucât unii au familii, membrii ai acestora aflați în întreținere, obligații sau pur și simplu motive personale. Din fericire, foarte puține cariere necesită relocare. O alternativă bună a relocării acolo unde este cazul este munca remote, despre care am vorbit la punctul anterior.


8. Ce m-au învățat experiențele anterioare?

Știm cu toții că trecutul nostru este cel mai bun profesor. Dacă ți-ai dedicat toată viața unei singure cariere în care nu te mai regăsești, este timpul să faci o schimbare. Reflectă la experiențele tale din trecut: ce ți-a plăcut, unde ai găsit succesul și ce ai urât de-a dreptul. Asta te poate conduce spre luarea deciziei corecte.


9. Am un plan de rezervă?

Dacă de mâine industria în care activezi s-ar desființa, ai abilități care te-ar putea introduce într-o nouă carieră? Exemple precum adaptabilitatea și competențele de comunicare sunt cheia spre succes în cazul unei reprofilări în carieră. Poate schimbările tehnologice din viitor vor face multe joburi să dispară înlocuind munca umană cu inteligența artificială (de exemplu tele-operatorii sau analiștii de date).

Trăim în secolul vitezei și trebuie să îmbrățișăm toate inovațiile tehnologice care apar, conformându-ne cariera acestora. Trebuie să ne gândim mereu unde ne vedem în 5/10/20 de ani că să ne dezvoltăm potențialul de creștere.


10. Sunt realist în alegerea carierei mele?

Ca ultimă întrebare, după ce ai răspuns la toate cele de mai sus, după ce ți-ai evaluat abilitățile, opțiunile de educație, experiența, beneficiile, salariul și perspectivele pe termen lung, caută răspunsul și la aceasta.

Dacă mai mult de 5 întrebări sunt la limită cu răspunsul “nu”, atunci acesta e posibil să fie răspunsul și acum. Este foarte important să rămânem ancorați în realitate și să nu visăm la joburi imposibile. Într-adevăr, putem oricând să învățăm o nouă meserie, să ne calificăm pentru o nouă carieră, dar trebuie să ne setăm obiective realiste.


Așadar, indiferent de stadiul în care se află cariera ta, este important să îți evaluezi constant obiectivele profesionale, punctele forte și punctele slabe și cum se sincronizează viața personală cu cea profesională; deoarece întotdeauna o cariera potrivită te poate face mai fericit și mai productiv. Unul dintre principalele avantaje ale acestui demers este că ai în mod constant posibilitatea de a face mici îmbunătățiri care te pot apropia de obiectivele tale pe termen lung. Alege să îți îmbunătățești calitatea vieții prin alegerile corecte!


Bianca Bîrsan
Content Writer at StartUp Career.