StartUp Career Programarea neuro-lingvistică, fără valoare concretă în augmentarea performanței intelectuale -

Programarea neuro-lingvistică,
fără valoare concretă
în augmentarea performanței intelectuale

 

De ce oare plătesc unii bani grei pentru a se iniția in NLP sau a avea serviciile unui “practicant”?

Revin cu multă plăcere în calitate de membru al echipei StartUp Career și partener, cu al patrulea articol, de această dată în speranța că vă pot ajuta să vă economisiți banii și timpul și să nu “cumpărați” tot ceea ce vă vinde internetul.

Există un fel de catalog infinit de articole, sfaturi, cărți, video-uri și postări pe rețelele sociale, despre cum să ne găsim motivația intrinsecă și cum să cucerim orice situație problematică. Epictet, un mare domn și un mare filozof stoic, zicea cu patos: “Același, dar altfel”.

Cred că este o propoziție eliptică perfectă pentru a descrie toată mișcarea cunoscută pe scurt drept NLP. m

Aș dori să abordez succint programarea neuro-lingvistică din perspectiva presupusei ei eficiențe legate de câmpul studiului și al muncii.

Cred că este mult mai corect din partea mea să declar în aceste prime rânduri că voiam sa fac niște cursuri de NLP, dar după o cercetare mai amănunțită, mi-am dat seama că toată treaba este subțire, ca sa mă exprim finuț.

Neuro-linguistic Programming sună pompos și promite mult.

Aparent, aceasta este o știință clară și ușor de aplicat. Am găsit undeva pe net definiția NLP ca “studiul felului în care funcționează omul”. Practic, un fel de rebranding personalizat care, aparent, ne ajută să ne schimbăm comportamentul pentru a putea convinge și conduce mai ușor.

Mergând câțiva pași înapoi în istoria acestei “științe”, ea a apărut în anii ‘70,în California, creatorii ei susținând că există o conexiune puternică între procesele neurologice, limbaj și modelele comportamentale dobândite prin experiențe.

De ce oare plătesc unii bani grei pentru a se iniția în NLP sau a avea serviciile unui “practicant”? Foarte interesant, unii hipnoterapeuți și anumite companii au adoptat NLP și le-au “vândut” drept seminare de “Leadership” pentru oameni de afaceri, dar și pentru agenții guvernamentale.

Am fost interesată de acest subiect din prisma mea de profesoară și mentor, gândindu-mă că aș putea adopta tehnici noi de predare și că m-as dezvolta și personal.

Odată ce am început să mă informez puțin înainte să imi deschid buzunarele și să cumpăr câteva cursuri, ceea ce m-a făcut sa înțeleg că nu este altceva decât o pseudo-știința a fost ideea cum că NLP ar putea chiar trata HIV și cancer…

La începuturile ei fragede această practică NLP a fost dezvoltată printre alții și de psihoterapeuți, care au găsit similitudini cu psihoterapia prin metode ca terapia de scurtă durată focusată pe găsirea soluțiilor.

Putem sumariza puțin NLP prin comentariul că se dorește schimbarea comportamentală prin găsirea “binelui”în orice situație. Menționez ironic #positivevibes…

După cum spune înțelepciunea populară, “nu tot ce zboară se și mănâncă” exact așa este și în cazul NLP: să nu fim naivi, că nu tot ceea ce strălucește este aur. A propos, sticla strălucește superb…

In alta ordine de idei, NLP aduce oarecum cu doctrinele Bisericii Scientologice. Foarte interesant. Cert este ca studii destul de recente, din 2012 și 2013, au demonstrat ca programarea neuro-lingvistica are efecte aproape nule asupra sănătății fizice și mentale. Deci frectie la picior de lemn, extrapolând.

Concluzionez susținând cu tărie ca ceea ce cautam se uita înapoi la noi din oglinda. Alfa și Omega într-un singur corp. Dacă se dorește ceva intens, se va realiza.


Miriam Mircea
Owner and CEO at Fort Knox PR.

Cu ce te putem ajuta?
AI Engine Chatbot
AI Engine
Discuss with
StartUp Career:
AI Avatar
Cu ce te putem ajuta?