StartUp Career Presiune prea multă pe propriul sine, muncă extra, stres din belșug. Stop. Restart. -

Presiune prea multă pe propriul sine,
muncă extra, stres din belșug.
Stop. Restart.

 

Lucrurile bune nu se întâmplă peste noapte. Implicarea, seriozitatea, perseverența sunt factori decisivi în acțiunile noastre. Cu toate acestea, implicarea are și ea o măsură. Când ne implicăm peste aceasta, riscăm să ne și consumăm. Consumarea excesivă se petrece mult prea des în zilele noastre și-și poate lăsa amprenta serios asupra sănătății noastre. Haideți să nu-i subestimăm efectul. Haideți, de fapt, să nu permitem ca acesta să se producă. Astăzi vorbim despre încărcarea sinelui din dorința de a face mult. Și mai mult. Din ce în ce mai mult.

Simți uneori că viața ta a cam scăpat de sub control?
Se-ntâmplă.
Important este să nu permitem să se instaleze definitiv această senzație, această stare, să nu transformăm întreaga noastră existență doar în muncă, stres și dezechilibru.


Tot citim zilele acestea despre burnout, însă consider că nu ne trebuie niciun termen sofisticat din vreo altă limbă ca să spunem lucrurilor pe nume, în normele propriei limbi. Citim despre uitarea sinelui. Nu e bine că au loc, nici una, nici cealaltă.


Contextul în care ne aflăm de peste un an deja este, prin natura sa, unul instabil, schimbător, așa că haideți să facem un pas în spate și să (ne amintim să) respirăm. Dacă vi se întâmplă toate acestea fix în acest context, aflați că nu sunteți nici singuri și nici singurii.
Mai departe, faceți cumva să vă devină clar în minte cum puteți recâștiga controlul de care aveți nevoie.
Concentrați-vă pe a controla ceea ce este controlabil, ca să spun așa 😉
Lucrurile se vor îmbunătăți ușor, ușor.

Și totuși...


Dacă simțiți că e momentul pentru o schimbare, faceți-o acum.

Dacă ați ajuns să simțiți deja cele de mai sus, aveți acum momentul propice să redirecționați traiectoria lucrurilor, strategia aplicată până acum, ritmul în care ați făcut totul până aici.


Nicio schimbare nu este ușoară sau rapidă. Totuși, în iureșul ei, faceți tot ce puteți să rămâneți sinceri și devotați credințelor voastre, valorilor voastre. Este absolut imperativ să rămânem strâns conectați cu obiceiurile noastre sănătoase - să ne odihnim, să facem mișcare, să ne hidratăm, să citim o carte etc. Să nu uităm să trăim, oricât de clișeizat ar suna.

Stabiliți-vă noi obiective.

Acest lucru o să vă permită să încercați lucruri noi și o să vă dea o motivație nouă în a vă concentra pe recâștigarea echilibrului.


Faceți o faptă bună.

Dați o mână de ajutor celor care au un dezechilibru și mai mare în viața lor, oricare ar fi acesta - financiar, emoțional, alimentar ș.a.m.d. Uneori, e bine să nu ne simțim singuri în cele prin care trecem și să ne ajutăm reciproc. Alteori, e pur și simplu astfel - să-i ridicăm pe ceilalți va însemna totdeauna să ne ridicăm pe noi înșine, veți vedea.


Realizați ceea ce este cu adevărat bun în viața voastră.

Nu vă concentrați prea mult pe ceea ce nu reușiți, pe ceea ce este negativ. Când totuși, involuntar, se întâmplă astfel, încercați să vă întoarceți în mintea voastră la ceva bun, la ceva ce vă dă mereu o stare de bine, la ceva ce a mers și v-a adus o satisfacție pe măsură, liniștea.

“Rome wasn’t built in a day” spune o expresie care mie-mi place foarte mult.


Lucrurile au nevoie de timp pentru a fi corectate, însă primul pas îl reprezintă să acceptăm faptul că este nevoie de schimbare/de îmbunătățire (1) și apoi că este nevoie de timp ca aceasta să se petreacă să se definitiveze (2), să se sedimenteze.

Și-atunci, cred că și mai bine spus ar fi: “Rome wasn’t built in a day but for sure, it was built every single day, step by step”. Eu așa aș adăuga. Cu speranță.



Anisia Dumitrescu.