StartUp Career Ce treci in CV dacă nu ai experiență de muncă -

Ce treci in CV
dacă nu ai
experiență de muncă

 

CV-ul este oglinda ta la locul de muncă. Acolo îți este reflectată toată activitatea profesională până în momentul de față.

Nu știu cum privești procesul de recrutare, dar trebuie să știi că CV-ul este oglinda ta la locul de muncă. Acolo îți este reflectată toată activitatea profesională până în momentul de față. Dacă ai auzit și alți oameni spunând că are o importanță deosebită pentru angajator atunci când candidezi pentru un post, acum a venit momentul să crezi această afirmație și mai mult de atât să o iei în considerare.

Prima impresie pe care angajatorul își va face-o despre tine este în urma analizării CV-ului. Acolo vei trece abilitățile de care dispui (de limbi străine, în comunicare, etc) și aptitudinile (sociale, artistice, etc). Cu această ocazie ai înțeles și de ce i se spune că este oglinda ta la locul de muncă.

Aflat în timpul procesului de redactare trebuie să ții cont de calitățile personale și profesionale care te recomandă ca fiind candidatul ideal pentru postul spre care înclini. De aceea, în articolul de față îți vom prezenta pașii de care să ții cont în realizarea lui dacă te afli la început de drum.

Și, totuși, ce treci în CV dacă nu ai experiență de muncă?

Ești elev, student sau tocmai ce ai ieșit de pe porțile școlii și ești pregătit să intri pe piața muncii. Nu ai lucrat până acum, dar îți dorești să câștigi proprii bani. Toate au un început, iar noi suntem aici să te îndrumăm pentru a lua deciziile corecte ca să-ți surprinzi angajatorul încă de când va pune ochii pe CV-ul tău.

„Aflat la început pe piața muncii, astfel spus fără experiență de muncă, acestea sunt punctele pe care ar trebui să le atingi în CV-ul tău: studii și cursuri; perioadele de practică, internship, voluntariat, activități în asociații, proiecte personale; cum te-ai descurcat în cadrul diferitelor proiecte din timpul studiilor; abilități; obiectiv personal; pasiuni și interese”, spune Violeta Borbei, HR Specialist la Connect Group.

De obicei, atunci când te gândești la CV primul lucru care îți trece prin minte este experiență profesională, adică ultimul tău loc de muncă. La o primă impresie poți trece câteva date despre tine precum numele și prenumele, adresa și studiile absolvite. Pentru ca CV-ul să fie mai atractiv dacă te afli la început am pregătit pentru tine o listă cu obiectivele de care să ții cont.


Obiectivul profesional

Un prim pas în realizarea CV-ului este să descrii obiectivul pe care îl ai cu privire la postul spre care țintești. Ce te recomandă, de ce ești potrivit să ocupi acea poziție și ce consideri că poți aduce nou. Folosește un limbaj cât mai ușor de înțeles și limitează-te la un paragraf format din 2-3 propoziții.

Începe cu ce este esențial și anume să menționezi nivelul profesional la care te afli (student la X) și industria aleasă (ex. farmaceutică). Într-o altă propoziție poți evidenția calitățile care te recomandă pentru un anumit rol (că ești comunicativ). Încheie vorbind despre studiile absolvite/în curs, certificări, alte cursuri absolvite, dar care să aibă legătură cu postul pentru care aplici.

Realizări

Aflat cu CV-ul în fața angajatorului, ține cont că acesta vrea să vadă că ai potențial și știi să faci ceva foarte bine. De aceea trebuie să evidențiezi realizările pe care le ai, precum stagii de practică, acțiuni de voluntariat, schimb de experiență în alte țări, roluri pe care le-ai obținut în anumite organizații (asociații studențești și altele).

Toate acestea vor constitui la final oglinda care te va defini ca viitor angajat. Angajatorul nu va aștepta de la tine să faci totul ca un profesionist, dar va dori să afle ce știi să faci cel mai bine pentru a te putea pregăti pentru postul vizat.

Folosește-te de cifre pentru a demonstra că implicarea ta într-un anumit proiect a fost eficientă. Poate ai promovat o companie în mediul online, nu ezita să vorbești despre cum ai procedat pentru ca planul tău să dea roade.


Calificări

În timpul facultății studenților li se prezintă o mulțime de oportunități de dezvoltare pe plan personal și profesional. Cursuri de comunicare, workshop-uri de creație literară, stagii de practică în diferite domenii, toate acestea aduc ca urmări calificarea ta pe un anumit segment.

Vorbește despre acel curs de X prezentat de invitatul Y. Spune-i angajatorului ce ai învățat în din acel curs, cum te-a ajutat să-ți dezvolți abilitățile și cum acestea pot facilita comunicarea din cadrul firmei în care urmează să fii angajat.

Competențe lingvistice

În timpul studiilor cu siguranță ai învățat o limbă străină sau de ce nu chiar în timpul liber? Fie că engleză, franceză, germană sau oricare alta, trece-le în CV. Sigur recrutorul tău va aprecia asta și te va clasa în fața celorlalți candidați. Ideal ar fi să redactezi CV-ul în limba în care este scris anunțul de angajare, ceea ce cu siguranță îți va spori șansa de a fi ales în funcție.

Dacă te vei uita în urmă în gândurile tale vei realiza că ai reușit să aduni câteva abilități care să transforme CV-ul tău dintr-unul plictisitor într-unul care să atragă atenția și să-l determine pe angajator să-l analizeze de la cap la coadă. Nu ne vom opri aici însă. Fă-ți puțină ordine în gânduri și pune-ți următoarea întrebare: Ce altceva mai pot să trec pentru a atrage atenția?

Violeta Borbei recomandă să se redacteze și o scrisoare de intenție. „Recomand sa facă o scrisoare de intenție în care să își motiveze alegerea și să încerce să convingă angajatorul că este persoana potrivită, chiar fără experiență, dornică să învețe.”

Pentru a-ți face CV-ul mai interesant este nevoie să depui mai mult efort, iar asta va presupune mai multă muncă din partea ta. Caută cursuri din domeniul tău de interes (vei găsi multe chiar și pe internet) și înscrie-te la ele. Pot fi worskhop-uri, webinarii sau cursuri de calificare, ceea ce contează este să înveți lucruri noi pe care să le poți aplica la locul de muncă. Platforme precum Udemy sau Coursera îți oferă o gamă largă de cursuri online, multe dintre ele fiind gratuite.


Thomas Agud
Content Writer at StartUp Career.