StartUp Career Autorealizarea -

Autorealizarea

 

Autorealizarea este un proces realizat prin expansiunea propriei constiinte si vine la pachet inevitabil cu dificultati, care nu trebuie privite ca fiind ceva fatal, ci ca pe experiente necesare evolutiei.

Autoactualizarea – un update pe care il facem zilnic, citind o carte, participand la un curs… o predispozitie pentru crestere, dezvoltare, catre a sti mai mult azi decat ieri si mai mult maine decat astazi. Autorealizarea este o importanta nevoie a individului. Intreaga sa viata viitoare depinde de cat de productiv trece prin etapa de autodeterminare. Tot mai multi oameni ravnesc la dezvoltare interioara, sufleteasca, spirituala si din acest motiv, multi citesc, insa fac foarte putin din cunoasterea pe care o acumuleaza. Conditiile pentru autorealizare sunt simple si complexe in acelasi timp. Importanta este si atitudinea interioara. Fiecare, in ritmul lui, trudeste pentru o varianta a sa mai buna: profesional, acasa, cu prietenii, cu divinitatea si nu in ultimul rand cu sine insusi (in a regasi pasiunile, hobby-urile , in a satisface nevoile); iar rezultatele vin dupa practica, dupa munca, dupa actiune, care e mama invataturii.

In ceea ce priveste autorealizarea, in ceea ce priveste schimbarea sau alegerea locului de munca, parerile sunt impartite:

1. Unii consultanti in cariera recomanda mai intai gasirea pasiunilor, a talentului, care sa iti plieze mai apoi pasii pe un job care ti se potriveste, care iti place, care te entuziasmeaza, in care sa valorifici toate acestea, in care sa faci totul din pasiune, cu daruire, cu placere deoarece se potriveste manusa cu talentul pe care il ai. Problema e ca este putin probabil sa poti intelege fara echivoc daca iti place acel loc de munca pana nu lucrezi acolo o vreme, iar estimarile speculative, nu prea functioneaza in acest caz.

2. Insa alti consultanti in cariera recomanda ideea gasirii mai intai a unui loc de munca ce ofera oportunitati de realizare, de crestere in functie de depunerea eforturilor, a energiei, a timpului, in functie de rezultatele obtinute in urma implicarii. Cu alte cuvinte, ei sustin sa lucrezi eficient, sa iti dezvolti abilitati, sa dobandesti rezultate implinitoare si abia dupa ce faci toate acestea… vei ajunge sa indragesti aceste lucruri pe care le infaptuiesti, nu invers. Adica inseamna ca trebuie mai intai sa gasesti zona in care te poti dezvolta, apoi satisfactiile vor veni in mod natural si astfel iti va placea automat si jobul gasit.

Daca iti stabilesti obiectivul suficient de clar si treci la actiune, atunci ceea ce doresti, se va indeplini in mod natural, daca este menit sa fie. Dezvaluindu-ti natura interioara poti deveni fericit. Informatie, teorie avem, slava Domnului, destula, insa cand vine vorba sa schimbam un comportament, un gand, o emotie, o situatie, nu reusim si ne complacem in acelasi comportament, acelasi sistem de operare.. pentru ca harta noastra mentala e aceeasi. Crearea conditiilor pentru autorealizare permite succesul. E nevoie sa crestem, sa facem un update major al comportamentului, este nevoie de cultivarea dezvoltarii personale, care constituie sursa sigura catre evolutie, catre implinire. Cautarea intrapersonala incepe atunci cand incepi sa iti pui intrebari despre autodeterminare: Cine esti si ce vrei sa faci in viata pentru binele tau? Cum sa faci ceea ce iti place, daca nu incerci macar sa parasesti jobul actual care nici macar nu iti aduce satisfactie? Raspunsurile la aceste intrebari imbie catre o intelegere profunda a evenimentelor, constituie un imbold catre decizii, catre actiune. Trebuie sa-ti asculti vocea interioara, sa observi cele mai mici schimbari ale constiintei.

Nu multi raman pe drumul catre autoactualizare, autodezvoltare a aptitudinilor de comportament in fata situatiilor intalnite pe parcurs, deoarece e nevoie de sacrificii, si doar oamenii care doresc cu adevarat schimbarea, se straduiesc, indiferent de cat de greu este.

Iata cativa pasi utili care te pot duce in directia potrivita procesului de autorealizare:

1. Fa-ti resurse: experiente, calatorii, carti, internet, media! Conteaza ce resurse iti sunt accesibile, ce experiente traiesti. Daca stai in zona de confort, acasa, nu primesti decat mass media si discutii in familie, insa daca devii un cautator, un intrebator, un descoperitor, batand la diferite porti ale cunoasterii… la un moment dat se vor deschide portile menite evolutiei tale. Intreaba-te in mod regulat daca experientele tale sunt profunde, sanatoase, pline de satisfactie si apleaca-te asupra semnificatiilor acestora. Poti folosi calatoriile care introduc sfera pentru noi experiente, cartile bune care te fac sa deduci din cunostintele pe care le-ai asimilat, te fac sa intelegi mai multe idei ale altor oameni aducatori de schimbare atat in cunoastere, cat si in esenta ta ca fiinta, ca suflet. Internetul si media constituie surse bune atat timp cat nu doar asculti si aprobi, ci verifici si practici ceea ce ti se potriveste din ceea ce ele iti ofera. Din acestea poti lua partea cea mai putin practica. Partea experientiala o constituie lucrul direct, viralitatea unei situatii pe care o ai cu o persoana care are mai mult decat ai tu, de la care poti primi ce are de oferit pentru a-ti acoperi lacunele tale.

2. Filtreaza informatiile primite! Filtrarea se face in functie de pregatirea noastra anterioara. Este strict dobandita din ceea ce primim din experiente, din carti, internet, mass media si social media. Incepi sa filtrezi informatiile primite prin modul tau de interactiune cu realitatea, in functie de nivelul la care te afli. Gandeste-te la modul in care iti petreci viata. Stai multe ore jucand jocuri pe calculator? Te straduiesti sa te dezvolti? Iti cunosti prioritatile? Nu ar trebui niciodata sa renunti la visurile tale si sa le schimbi cu placeri dubioase! Daca mediul in care stai e clubul, barul, nu o sa filtrezi mare lucru. Insa daca stai langa oameni care te invata cum sa gandesti, cum sa lucrezi cu tine, cu umbrele tale, care te ajuta sa fii mai intelept, vei filtra echilibrat ceea ce vine, vei face diferenta intre ce ti-e de folos si ce nu te ajuta. Iti vei creste si credinta in propria capacitate; iar credinta te va face sa mergi inainte chiar si in momentele in care simti ca alte repere sunt pierdute. Oamenii care nu actioneaza in directia obiectivelor ravnite, nu isi pun in aplicare planurile, nu fac nici macar primul pas, pentru ca nu au incredere ca sunt capabili sa le atinga – pur si simplu nu cred in ei insisi, considerandu-se nedemni de darurile vietii.


3. Acumuleaza! Fa asta neincetat interior, cat si exterior, esentialul din toate sursele posibile: workshopuri, seminarii, cursuri, site-uri, carti, ziare, tv, experiente, calatorii, discutii cu prietenii despre lucruri pe care inca nu le stii! Aceasta nevoie toata lumea o indeplineste pana la un punct. Tu alege sa lucrezi intelept prin a strange prin efort constient si constant! Daca vei munci putin, apoi vei renunta, vei avea putin, daca vei continua prin munca eficienta, vei avea mai mult si mai valoros. Nevoia constanta de acumulare vine in raport cu efortul pe care il dam scopului nostru de a obtine ceea ce ne dorim. In ceea ce priveste alegerea profesiei, uneori ne oprim la o singura optiune, doar pentru ca asa am fost sfatuiti. Multi cedeaza convingerilor celorlalti, facand aceasta alegere haotic, pentru ca nu stiu sa se asculte pe ei insisi, nu isi pretuiesc propriile talente, ci traiesc in permanenta in autocritica. Pentru a-ti gasi calea adevarata, acorda atentie creativitatii! Abilitățile pe care le ai ar trebui sa te inspire in cariera, asa ca dezvolta-le. Nu poate sa faca nimeni asta in locul tau! Foarte multi oameni strang dorinte de a cauta, de a avea, si dorinte de a simti bucurie pentru ceea ce le este dat. Invatand sa fiu fericit, multumit de ceea ce am, voi putea sa lucrez linistit in a face mai departe chiar si in perioadele mai putin placute ale vietii mele. Daca sunt in continuu indiferent fata de ceea ce am, nerecunoscator pentru ceea ce mi s-a dat, nemultumit de ceea ce am reusit sa dobandesc si muncesc tot timpul pentru a avea altceva decat ceea ce am, atunci apar insatisfactia, neimplinirea si nefericirea pentru ca nu mai stiu sa ma bucur zi dupa zi de ceea ce am, cautand in afara ceea ce eu cred ca imi lipseste.

4. Schimba-ti obiceiurile! Atunci cand nu schimbi nimic la sistemul de operare, cand ai aceleasi obiceiuri in fiecare zi, autorealizarea se lasa amanata. Daca o persoana se obisnuieste sa traiasca in oboseala, agitatie, nervi, critica, nemultumiri, atunci pentru ea, acestea pot deveni sinonime cu stabilitatea alegand sa ramana in acea ”normalitate”, temându-se de schimbare. Nu toti reusesc sa treaca ”testele” destinului pentru ca nu au descoperit perspectivele mari din interior. Poti creste observand, constientizand si modificand modul de percepere si raportare asupra a ceea ce e in jurul tau. Daca ieri erai agitat, irascibil, te vei observa si vei alege sa fii mai calm, mai echilibrat si iti vei pune atentia atat pe felul in care nu mai vrei sa fii, cat si pe cum vrei sa devii. Cand muncesti sa eviti obiceiurile vechi si le inlocuiesti cu altele noi, sanatoase, simti un disconfort, mai ales cand vezi in jurul tau ca oamenii nu se schimba. Dar schimbarea ta nu depinde de schimbarea lor. Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in cei din jur si e posibil ca multi sa iti urmeze exemplul! Fii dispus sa te desprinzi de turma si indrazneste sa fii diferit! Asculta-ti intuitia! Motivandu-te de dorinta de a te dezvolta, restabileste-ti scopurile si ia masuri pentru a le atinge, reflectand la ceea ce ai realizat pana in prezent si evaluand modul in care iti poti imbunatati viata. Sunt foarte multi oameni care stau in energia lui ”a fi”, fara a avea tangenta cu energia lui ”a face” si asteapta frustrati ca cei din jurul lor sa faca ceva pentru a se schimba. Aceasta nevoie este gresita. Majoritatea oamenilor nici nu isi dau ocazia sa castige experienta pretioasa de a-si cunoaste lumea interioara, ci continua sa traiasca o viata obisnuita, strang obiceiuri vechi din ceea ce au facut… se trezesc in acelasi fel, gandesc in acelasi fel, simt in acelasi fel, vorbesc in acelasi fel. Pentru multi oameni, obiceiurile vechi raman același tipar de comportament. E nevoie de un alt mod de a aduce comportamente prin actualizarea comportamentului dorit oriunde: la job, cu familia, cu prietenii, in trafic. Daca am putea masura potentialul nostru, cu certitudine am fi surprinsi! Cate usi inchise s-ar deschide dintr-odata! Uneori frica este cea care constrange miscarea, actiunea, schimbarea.


Autorealizarea este un proces realizat prin expansiunea propriei constiinte si vine la pachet inevitabil cu dificultati, care nu trebuie privite ca fiind ceva fatal, ci ca pe experiente necesare evolutiei. Sacrificiile sunt temporare si apar cand se doreste schimbarea comportamentul si fiecare le indura cand isi doreste sa se dezvolte mai mult pe sine, ducandu-si capacitatile la un nivel mai inalt. Oamenii vor avea diferite pareri cand nu mai faci lucrurile pe care ei inca le mai fac, iesind din aria normalitatii lor de viata. Oamenii care nu au ajuns inca la momentul vietii lor in care sa aiba dorinta arzatoare de autorealizare, e posibil sa se complaca in zona lor calduta de confort, sa se planga, sa se victimizeze asteptand salvatorul din exterior, sa se plictiseasca, sa ii cuprinda lenea, delasarea, sa nu fie multumiti cu ceea ce au, cu ce sunt, cu ce pot si sa caute incontinuu sa dea vina pe altii pentru toate. Cei care vor sa se autorealizeze, vor reusi sa dea valoare vietii lor, trecand pe drumul implinirii prin sacrificii: strangand bani pentru calatorii, avand contact cu oameni intelepti pentru a afla raspunsuri la diverse intrebari, cumparand servicii care sa le schimbe viata, citind cele mai valoaroase carti, participand la cursuri, workshopuri, webinarii. Toate acestea, facute fara presiune, fara graba, pe asezate, cu placere, cu blandete fata de propria persoana, fara autojudecata, fara autocritica.

Desi oamenii pot atinge cele mai inalte niveluri de autorealizare, in practica, doar cativa ating cel mai inalt nivel de dezvoltare. Iata care sunt caracteristicile oamenilor autorealizati:

1. Dau dovada de smerenie si respect, avand standarde etice puternice.

2. Au un nivel ridicat de constiinta sociala. Renunta la ego in favoarea ajutorarii celorlalti, nu tolereaza nedreptatile, ii sensibilizeaza problemele celorlalti si sunt dedicati cauzelor sociale.

3. Accepta ca exista in viata situatii in afara controlului lor, se adapteaza la schimbari identificand lucrurile iremediabile, nemodificabile. Aceasta atitudine se datoreaza gradului ridicat de acceptare de sine reflectat in imaginea, in stima de sine.

4. Au grija de ei, fara a depinde de altii. Se bucura atat de singuratate, cat si de relatiile de dragoste sanatoase - fara dependenta sau atasament – stiind sa se concentreze pe cresterea persoanei iubite.

5. Percep clar, obiectiv, eficient realitatea, detecteaza mai usor strategiile manipulative si cantaresc situatiile in moduri utile si adaptative, fiind indusi in eroare foarte greu.

6. Se comporta simplu si natural, fiind spontani si in contact cu ceea ce simt, neavand nevoie de masti sociale, de un ”eu” fals.

7. Isi asuma responsabilitatea, se bazeaza pe capacitatile lor, pe buna lor judecata, prefera sa ia singuri decizii, neasteptand aprobare externa sau solutii de la ceilalti. Genereaza idei autentice si solutii originale la probleme.

Daca pentru tine inca nu a venit clipa marilor schimbari, nu te intrista! Faptul ca ai inceput sa-ti adresezi anumite intrebari, faptul ca o parte din ce transmit eu aici ajunge la tine, arata ce esti pe drumul cel bun… si sunt fericita pentru asta! Va veni momentul in care iti vei da seama ca toate cautarile tale au meritat efortul, deoarece satisfactia autorealizarii si faptul ca esti parte importanta din univers, care pune umarul la munca pentru a face lumea mai buna; iti vor aduce un curcubeu de emotii ce nu pot fi descrise in cuvinte. Pastreaza-ti speranta, increderea, fii convins ca viata va fi alaturi de tine si te va surprinde cu daruri neasteptate ca rasplata a muncii tale.

Este viata ta! Depinde doar de tine sa faci schimbarile necesare care te pot duce la implinire!



Luana Cadar – formator si consilier de dezvoltare personala
www.youtube.com/c/LuanaCadar